Barn-i-bil

Absolut att jag blir på dåligt humör när jag ser obältade barn!!!
2012-01-17

Det går liksom inte att komma ifrån, jag blir riktigt irriterad när jag ser små barn åka obältade i bilar.
Riktigt. Irriterad.

Det finns en mentalitet att ”sköt dig själv och skit i andra” och jag håller med, men det finns gränser för hur långt vi ska dra detta också!
Finns det t ex anledning att bry sig om vad andra äter? Nej, man behöver inte påpeka detta vare sig på nätet eller i affären, det faller inom SDS (sköt dig själv), vill en människa leva på chips och cola, men var så god, det är din hjärtinfarkt om 10 år. Vill en människa leva på lågkolhydrat, var så god, det är den människans eget val!
Det finns olika nivåer på hur och om vi ska bry oss, om djur, barn, vuxna och egendom misshandlas, skadas och förstörs så är det kanske dags att säga till. Jag kan inte vara tyst när ungar retar varandra på skolgården (bitska morsan slår till) och jag är både dryg och cynisk när någon förstör bara för att det är kul.
Jag kan däremot också med ett leende stå och hålla hissdörren för ett par pensionärer som ska fickparkera rullatorerna i hissen så att dörren går att stänga, och jag kan stå där länge och sedan önska en trevlig dag.
Jag kan också säga till barn på lekplatsen ”vad du kan klättra högt!” när deras egen mamma sitter och kollar Facebook på mobilen (jo, jag kan också göra det, jag blir uttråkad på lekplatser )

Under det här kriteriet – Bry dig om andra – faller just det här med barn i bilar. Jag brinner för att informera föräldrar om vad som händer när de vänder sina barn förtidigt och jag står för att jag anser att det finns inga ursäkter (nåja, en ursäkt kanske) att vända sina barn tidigt.

Framför allt! Det finns absolut inga som helst ursäkter till att köra 3 små barn till/från förskolan OBÄLTADE!!!! De är i storleken ”borde-sitta-bakåtvänd-eller-i-bältesstol” och de sitter helt obältade, vad jag har sett! Sitter de bältade (jag svär inte 100% på att de gör det) så sitter de ändå inte i avsedda stolar för ändamålet.

Lagen säger;

  • I Sverige har vi lag på att alla som åker bil ska använda bilbälte, både i framsätet och baksätet.
  • Barn som är kortare än 135 centimeter ska dessutom använda en särskild skyddsanordning, babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde.
  • Barn som är yngre än tre år får inte färdas i en personbil eller lastbil utan särskild skyddsanordning, annat än vid tillfällig färd under korta resor i taxi. Vid färd i taxi får barnet inte åka i framsätet.

Gör man inte detta och fastnar i en poliskontroll, så är det böter på 2500 kr och om jag inte minns fel så är det per barn, men det svär jag inte heller på, det var ett tag sedan jag kollade upp detta.

Uppdaterat 120118:

Jag har en kompis på Facebook som är polis, han kommenterade med följande:

‎2500 kr för första barnet sedan 50 % av resterande böter. Detta gäller alla typer av böter om du har gjort mer än en förseelse…

Jag har lust att bara ta tag i pappan och skaka om honom och fråga om hans barn betyder så lite för honom att han är beredd att offra dem redan i en krock på 50 km/h. Det räcker för att åsamka ett obältat barn seriösa skador.Nästa gång jag ser honom så ska jag i alla fall, vänligt, fråga om de är obältade och hur han i så fall vet om vad som händer vid krock. Jag borde fan skicka efter brochyrer från NTF och stå vid lämning vid de olika förskolorna, för det är oftast till förskolan det slarvas.

Slarva med bilstolen/bältet i bilen och det är ditt barns liv du leker med, inte ditt eget….Ta och titta på dessa två filmer, sök gärna fler på YouTube och fundera sedan ett varv till på om du ska vara tyst nästa gång du ser otänksamma människor köra sina barn obältade.

Ta även en titt på de här barnen!
Storebror precis 4 år gammal, 106 cm lång och ca 17 kg i en Britax Two Way.Lillebror 1 år och 10 månader, 88 cm lång, ca 13 kg i en Britax Secura.

Stolarna är monterade i en Daewoo Tacuma -03

Bilderna lånade från Beckah Bitch 🙂

11 februari 2009 – Bakåtvänt åkande i bil

Det är många diskussioner om barn och hur länge de ska sitta bakåtvända i bilen. Det dyker hela tiden upp inlägg som ”vårt barn blev så långt att vi var tvungna att vända honom/henne vid 2½ år” osv.

Detta är – enligt mig – dåliga ursäkter och föräldrar som riskerar sina barns hälsa!

Bakåtvänt är rättvänt
Barn ska åka bakåtvända så länge som möjligt, helst upp till 5 års ålder. Stolen är urvuxen när barnets huvud sticker upp med en tredjedel ovanför kanten, ungefär i höjd med överkanten på barnets öron, eller när stolens rekommenderade viktgräns har passerats.

Läs met på NTF.se Barn 0-4 år – bakåtvänd bilbarnstol
Detta för att barnens nackar är inte tillräckligt utvecklade för att klara av de krafter som en krock kan tynga dem med. Risker för stora skador är otroligt stora och livslånga problem eller handikapp är överhängande. När barnet blir för långt eller vikten överskrider stolens viktgräns så är barnet för stort, oavsett ålder, men då pratar vi om över 120 i längd och 25 kg i vikt. De stolar som är satta på 18 kg är oftast testade för 25 i framsäte så kolla upp med NTF om hur det ser ut med er stol. Här kan du läsa mer om E- och/eller T-godkännande

Jag tror att många och dåliga ursäkter kommer av ren lathet, visst, det är mer jobb med en bakåtvänd stol men är krocken ett faktum är barnet skyddat till 95% i den bakåtvända stolen, det är i princip bara när barnen kläms eller bränns som de inte har hjälp av stolen. Närmast alla andra krockar skyddar den mycket bra!

Jämför detta mot att ett barn som åker framåt bara är skyddad till 50-60%. Dra av x-antal procentenheter för ju yngre barnet är…

Bakåtvända stolar som kan vändas framåt är en kompromiss! Bältet hamnar för långt ifrån kroppen och stolens interna bälte får inte användas då det ska vara 3-punktsbälte framåt eftersom kroppen måste tillåtas rotera lite för att minimera skaderisken. Stumt stopp i 5-punktsbälte knäcker t ex nyckelben och lägger ännu större kraft på nacken.

Checklista bilbarnskydd

Barnet är 105 cm långt och har drygt 5 cm kvar innan örat når kanten = inte för stor för stolen. Benen är böjda men sätet är framdraget längst fram då vi har en stol i baksätet också. Han har någonstans mellan 5-10 cm till vindrutan. (Han sitter numera i en bältesstol då vi numera har 3 stolar i bilen)

Frågeställning via mail: Jag bifogar en bild på min son där han sitter i en Besafe Izi kid, och nu har jag och några personer hamnat i diskussion om han är för stor för bilstolen. Finns det möjlighet att få svar på den frågan?

Svar: Hej Magdalena, Fin bild du skickade med! Nu till din fråga om din son är för stor för bilbarnstolen. En bakåtvänd bilbarnstol är urvuxen antingen när den övre viktgränsen har uppnåtts eller när överkanten på örat når upp till ryggstödskanten. Det som kan göra att stolen ser liten ut är hans ben. MEN det är inte farligt att sitta med krokiga ben. Hur när framrutan är hans huvud? Det är bra om det finns minst 5 cm mellan huvudet och framrutan. Kanske har du plats i baksätet? Med vänliga hälsningar NTF Konsument Rose-Marie Örtlund

Jag hävdar bestämt att var och en gör som de själva vill, men vill man vända ett barn för tidigt så får man acceptera om jag tycker de är urbota dumma och korkade! Rent av smått olämpligt föräldrabeteende…

Mot åksjuka får postafén ges från 1 års ålder om man kontaktar läkare för rådgivning.

Vuxna: 1 tablett 2 gånger dagligen.
Barn i åldern 5 – 12 år: ½ – 1 tablett 2 gånger dagligen.
Barn i åldern 1 – 5 år: ¼ tablett 2 gånger dagligen. Ska dock inte ges till barn under 5 år utan läkares ordination.
Vid förebyggande behandling av åksjuka ges dosen 1 – 2 timmar före avresa och därefter var 12:e timme om resan varar längre än 12 timmar.

Postafén på FASS.se

Sedan har jag förståelse för de som inte tål postafen eller som den inte hjälper på, själv kan jag inte åka X2000 längre sträckor, även med postafen, utan att bli åksjuk.

Vill du argumentera emot mig så får du gärna försöka hitta stöd för dina åsikter hos NTF:
konsument@ntf.se
www.ntf.se
Eller leta fram NTF i ditt län. Men gör mig tjänsten att göra det innan du kontaktar mig…

Som medlem i Sveriges Kvinnliga Bilkår, där jag även har fört ideell verksamhet att informera affärer som säljer bilstolar och även testat deras kunskaper som spökshoppare så kan jag argumentera 😉

Barn 5 år gammal, 106 cm lång, 20 kg.

Bild 1: Stolen är en Acta DuoBasic, finns inte längre på marknaden, dagens motsvarighet kan nog vara Acta DuoFlex.

Benen är böjda men spelar ingen som helst roll ur säkerhetssynpunkt.

Bild 2: Här syns det att det är många centimeter kvar innan öronens ovankant kommer upp till stolens ovankant. Då först är stolen för liten, eller om han passerar 25 kg.

Med tanke på att han har gått upp 5 kg på 2 år så har han iaf 2 år dit 🙂

Bild 1: Besafe Izi Kid ska vara en av de större stolarna, meeen, bilderna talar för sig själva…. Den är mindre än Acta-stolen.

Däremot kan man tippa den här vid sömn t ex. Sonen sitter bra i den här stolen också

Bild 2: Inte lika många centimeter tillgodo i den här stolen men ändå helt klart godkänt.

Bild 3: Här har vi enda problemet, han har INTE 5 cm eller mer till vindrutan, här är det ungefär 3 fingrars bredd och en åtgärd om man hamnar i den här situationen är att sätta stolen bak istället.

——————————————————————————————-

22 april 2009 – Har ni hört om årets mest korkade beslut?

NTF:s bidrag ska fasas ut! *väldigt, väldigt upprörd* Hörde på nyheterna idag att NTF:s anslag ska minskas från 25 milj till 3 milj…. och HUR mycket kommer detta kosta samhället?

Trafikinformation behövs så otroligt! Jag har (som sann Bilkårist) engagerat mig stort i frågan bakåtvänt åkande för barn, just för att jag själv har små barn och att jag -på Familjeliv.se– sett riktigt många stolpskott som riskerar sina barns liv och hälsa, här är en tråd jag har skapat om det hela.

Här kommer lite smakprov:
Min dotter är nu snart 3 år (nästa månad) hon har åkt bakåtvänt tills för bara någon månad sen. nu skriker hon rätt ut om hon åker bakåtvänt, så hon trivs nog inte med de längre..

Trivs? trivs hon med livet? trivs hon med att kunna gå? ta ditt föräldraansvar och se till att hon åker bakåtvänt! Samma mamma fortsätter med argumentet att det är lagligt att åka framåtvänt… VARFÖR barnen åker bakåtvänt har helt gått henne förbi.

min dotter fick bälteskudde när hon var 3 år. Hon var lika lång som en normal 5 åring. Så det fungerade bra.
Och hennes nacke var lika mycket utvecklad?

Jag kommer vända honom vid 12 kg. Vet inte när det blir, 1,5 år?
Jag blev chockad när jag läste detta, dumhet eller okunskap?

Folk vänder sina barn vid 2½-3 års ålder för att det ser otrevligt ut, för att barnen skriker, för att de har växt ur stolen (vilken 3-åring är längre än 125 cm? det är den längden som krävs för att växa ur vår stol i alla fall…) och det finns många fler, lika korkade som dåliga ursäkter på varför folk vänder sina barn…

Vill regeringen ha det på sitt samvete? Behövs inte trafikinformationen när okunskapen om hur barn SKA åka är så pass stor ändå?

Finns inte en chans att jag kan stödja en sådan regering! De begriper inte att drar man in trafikinformation så kommer olyckor öka, barn bli mer skadade och nyttig forskning gå till spillo.

Bilkåren hjälper NTF i mycket när det gäller information till barn och föräldrar, kolla upp att bilstolsförsäljare följer de rekommendationer de har skrivit på att följa, jag har bedrivit timmar med att räkna cykelhjälmar osv…

Trafikinformation behövs – punkt slut!

——————————————————————————————-

10 maj 2009 – Hur häftigt var inte det här då?!
En baklängesmarsch bland barn för att uppmärksamma att 25% av alla barn har hjärndöda/inkompetenta föräldrar som sätter dem fel i bilen!! *yey* Det här gillade jag skarpt!

Klicka på bilden för att läsa hela artikeln!

Just a tiiiny little comment?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s