Det är många diskussioner om barn och hur länge de ska sitta bakåtvända i bilen. Det dyker hela tiden upp inlägg som ”vårt barn blev så långt att vi var tvungna att vända honom/henne vid 2½ år” osv.

Detta är – enligt mig – dåliga ursäkter och föräldrar som riskerar sina barns hälsa!


Barn ska åka bakåtvända så länge som möjligt, helst upp till 5 års ålder. Stolen är urvuxen när barnets huvud sticker upp med en tredjedel ovanför kanten, ungefär i höjd med överkanten på barnets öron, eller när stolens rekommenderade viktgräns har passerats.Detta för att barnens nackar är inte tillräckligt utvecklade för att klara av de krafter som en krock kan tynga dem med. Risker för stora skador är otroligt stora och livslånga problem eller handikapp är överhängande. När barnet blir för långt eller vikten överskrider stolens viktgräns så är barnet för stort, oavsett ålder, men då pratar vi om över 120 i längd och 25 kg i vikt. De stolar som är satta på 18 kg är oftast testade för 25 i framsäte så kolla upp med NTF om hur det ser ut med er stol. Här kan du läsa mer om E- och/eller T-godkännande

Jag tror att många och dåliga ursäkter kommer av ren lathet, visst, det är mer jobb med en bakåtvänd stol men är krocken ett faktum är barnet skyddat till 95% i den bakåtvända stolen, det är i princip bara när barnen kläms eller bränns som de inte har hjälp av stolen. Närmast alla andra krockar skyddar den mycket bra!

Jämför detta mot att ett barn som åker framåt bara är skyddad till 50-60%. Dra av x-antal procentenheter för ju yngre barnet är…

Bakåtvända stolar som kan vändas framåt är en kompromiss! Bältet hamnar för långt ifrån kroppen och stolens interna bälte får inte användas då det ska vara 3-punktsbälte framåt eftersom kroppen måste tillåtas rotera lite för att minimera skaderisken. Stumt stopp i 5-punktsbälte knäcker t ex nyckelben och lägger ännu större kraft på nacken.

Barnet är 105 cm långt och har drygt 5 cm kvar innan örat når kanten = inte för stor för stolen. Benen är böjda men sätet är framdraget längst fram då vi har en stol i baksätet också. Han har någonstans mellan 5-10 cm till vindrutan. (Han sitter numera i en bältesstol då vi numera har 3 stolar i bilen)

Frågeställning via mail:
Jag bifogar en bild på min son där han sitter i en Besafe Izi kid, och nu har jag och några personer hamnat i diskussion om han är för stor för bilstolen. Finns det möjlighet att få svar på den frågan?

Svar:Hej Magdalena, Fin bild du skickade med! Nu till din fråga om din son är för stor för bilbarnstolen. En bakåtvänd bilbarnstol är urvuxen antingen när den övre viktgränsen har uppnåtts eller när överkanten på örat når upp till ryggstödskanten. Det som kan göra att stolen ser liten ut är hans ben. MEN det är inte farligt att sitta med krokiga ben. Hur när framrutan är hans huvud? Det är bra om det finns minst 5 cm mellan huvudet och framrutan. Kanske har du plats i baksätet?
Med vänliga hälsningar
NTF Konsument
Rose-Marie Örtlund

Jag hävdar bestämt att var och en gör som de själva vill, men vill man vända ett barn för tidigt så får man acceptera om jag tycker de är urbota dumma och korkade! Rent av smått olämpligt föräldrabeteende…
Mot åksjuka får postafén ges från 1 års ålder om man kontaktar läkare för rådgivning.

Vuxna: 1 tablett 2 gånger dagligen.
Barn i åldern 5 – 12 år: ½ – 1 tablett 2 gånger dagligen.
Barn i åldern 1 – 5 år: ¼ tablett 2 gånger dagligen. Ska dock inte ges till barn under 5 år utan läkares ordination.
Vid förebyggande behandling av åksjuka ges dosen 1 – 2 timmar före avresa och därefter var 12:e timme om resan varar längre än 12 timmar.Sedan har jag förståelse för de som inte tål postafen eller som den inte hjälper på, själv kan jag inte åka X2000 längre sträckor, även med postafen, utan att bli åksjuk.

Vill du argumentera emot mig så får du gärna försöka hitta stöd för dina åsikter hos NTF:

konsument@ntf.se


Eller leta fram NTF i ditt län. Men gör mig tjänsten att göra det innan du kontaktar mig…

Som medlem i Sveriges Kvinnliga Bilkår, där jag även har fört ideell verksamhet att informera affärer som säljer bilstolar och även testat deras kunskaper som spökshoppare så kan jag argumentera 😉

Barn 5 år gammal, 106 cm lång, 20 kg.
Bild 1:

Stolen är en Acta DuoBasic, 

finns inte längre på marknaden, 

dagens motsvarighet kan nog vara Acta DuoFlex. 

Benen är böjda men spelar ingen som helst roll ur säkerhetssynpunkt.


Bild 2:

Här syns det att det är många centimeter kvar innan öronens ovankant kommer upp till stolens ovankant. Då först är stolen för liten, eller om han passerar 25 kg. 

Med tanke på att han har gått upp 5 kg på 2 år så har han iaf 2 år dit 🙂


  • Bild 1: Besafe Izi Kid ska vara en av de större stolarna, meeen, bilderna talar för sig själva…. Den är mindre än Acta-stolen. Däremot kan man tippa den här vid sömn t ex. Sonen sitter bra i den här stolen också
  • Bild 2: Inte lika många centimeter tillgodo i den här stolen men ändå helt klart godkänt.
  • Bild 3: Här har vi enda problemet, han har INTE 5 cm eller mer till vindrutan, här är det ungefär 3 fingrars bredd och en åtgärd om man hamnar i den här situationen är att sätta stolen bak istället.