Etiketter

I vår by har vi drabbats av stora skräcken för att ta barnen till kyrkan, tydligen….
Förra året anmäldes skolan av humanister, för att skolan tog barnen till kyrkan och att prästen hade läst välsignelse eller en bön över barnen. Skolan fälldes för att inte ha informerat föräldrarna om vad som skulle ske…

Detta ledde i somras till att ett par skolor funderade på att inte ha avslutning i skolan, men efter massiv uppvakning från barnen, av rektorn, så blev det till slut avslutning i kyrkan. En avslutning som blev mycket uppskattad av de som var där – avslutning i kyrkan är högst frivillig och vill man inte så behöver man inte vara i kyrkan.

Så nu lagom till julavslutningen så får barnen på Espereds skola veta att de inte ska ha julavslutning i kyrkan, allt för att rektorn är rädd för att begå tjänstefel – svagt skulle jag säga….
Tydligen skulle man ha julspel i gympasalen, som avslutningen flyttades till, men julspel var inte ok i kyrkan eller? Hade man haft det hade prästen inte haft så mycket att invända mot… Allt han vill är att det framgår varför man firar jul, inte att det ska bli en gudstjänst av det hela…. Hade rektorn bara bemödat sig till att kanske ringa Valhallaskolan och kolla upp hur de skulle göra eller helt enkelt frågat prästen hur man kunde lösa det istället hade barnen fått sin avslutning i kyrkan.

Nu fick de som ville ändå gå till kyrkan och få sig en liten avslutning, på ca ett dygn lyckades vi ro iland en fristående avslutning och det var en sedvanlig avslutning så gott man kunde på de få timmarna man hade att anordna det hela på. Allt detta anordnades genom en grupp på Facebook. Gruppen är nu bortplockad pga att en person började tjafsa om hur lite julen hade med jesus födelse att göra osv… Det var inte det som gruppen var till för, syftet med gruppen uppfylldes…
Hoppas att Kyrkan med föräldrarna kan få igenom en fristående skolavslutning för de som vill, där skolan är helt fria från ansvar, utan det är föräldrarna som bär ansvaret och där et är frivilligt att deltaga.


Själv var jag på en skolavslutning som heter duga! Luddes skola hade avslutning, rätt meddelat och helt frivilligt, i Skavböke Kapell. Det var sång av de olika klasserna, ett par psalmer som jag tror skolan valt ut och tal av rektorn. Jag såg inget tal av prästen men så missade jag merparten också för vi hade glömt de glutenfria lussebullarna hemma så jag fick göra en snabb visit hem igen, precis när det började så klart.

Efter själva avslutningen i kapellet så var det fika och dans kring granen, ungarna fick en godispåse av självaste Tomten.  Ian vann fotbollsbilder på lotteriet… tror iofs han kikade efter de lååånga tuggummiförpackningarna men ha nblev lycklig över två vinstlotter med fotbollsbilderna också…
Kvällen blev sen och vi åkte hemåt så smått, det var underbart vackert med en fullmåne så klar och en skog med snötyngda träd, så det gick nog inte fortare än 50-60 km/h, eller så berodde det på att vägen består av packad snö och mest uppträder som en tvättbräda

Konstigt nog känner jag mig inte det minsta nervös över att sätta Ludde i en buss varje morgon, som kör denna såphala vinterväg… Jag litar fullständigt på Bosse Buss…
Jag hoppas att Skavböke skola håller kvar vid traditionen att hålla skolavslutningarna i kapellet, inte för den religiösa betydelsen, inte för att det är Jesus inblandat, utan helt enkelt för att barnen vill det… utan att några humanister eller ateister ska pådyvla barnen sina åsikter. Låt barnen bestämma tycker jag, det är deras avslutning!