Etiketter

Nu tror du kanske att det bara är att dra fram alla saker och sätta igång?

Nä, så enkelt är det inte… man måste tänka på i vilken ordning man gör saker och ting. När man bakar det glutenfria så är det iofs bara att dra fram alltihop och sätta igång… men då måste man börja med det glutenfria.

Idag har jag bakat glöggbröd och kanelbullar, både glutenfritt och vanligt. Jag började med att ta fram och sätta en GFbulldeg. Medan den stod och jäste gjorde jag ett GFglöggbröd och ställde det på jäsning.

Här fick jag nu härdsmälta och drog fram vetemjölet och satte en bulldeg. När jag bakar med vete-/råg-/kornmjöl så tar jag aldrig fram och ställer allt på bordet, med risk för kontaminering. Utan jag tar fram sak för sak och ställer tillbaka det direkt i skafferiet.

När jag väl satt bulldegen så kom jag på att GFdegen ska ju bakas ut och göras bullar av… *fult ord*

Nåja, ta bort allt på bordet, lägga alla redskap i diskmaskinen, torka av bordet med disktrasan och ättika/såpavatten. Efter det får jag torka av bordet med tvättlappar för att vara riktigt säker på att allt vetemjöl är borta.

Plocka fram ny kniv att skära degen med och bullformarna. På med latexhandskar och så knåda degen. Latexhandskarna är till 70% för att jag inte gillar att få kladdig deg under naglarna och 30% för att säkerställa att jag inte har vetemjöl under naglarna som kontaminerar degen.

Rulla ihop, skära och lägga på plåt, hämta ren handduk och lägga över (för att vara säker på att den inte varit i kontakt med vetemjölet).


Nu tar jag en paus tills det glutenfria är klart och övertäckt. GFglöggbrödet blir klart, upphällt och inrullat i en nytvättad handduk. GFbullarna blir klara och lagda under handduk för att svalna.

Nu kör jag igång med att göra glöggbröd och baka ut bullar och göra klart.

När det icke glutenfria är på jäsning är det av med handskar, skurande av händerna och petning av naglarna, för att kunna paketera det glutenfria utan att behöva vara orolig för kontaminering.

GFglöggbrödet skärs i skivor och fryses in med mellanläggspapper för att inte frysa ihop till en enda klump. Då är det bara för Ian att plocka fram de skivor med bröd han vill ha och rosta dem varma och tinade.
GFbullarna åker också in i frysen så de kan tinas i micron.

Sedan är det bara att grädda det icke glutenfria och då kan man släppa lite på att hålla på och tänka på allt, då gör det inget om det dammar mjöl eller att jag har mjöl på händerna t ex….

Dessa GFbullar kan vi tyvärr inte bjuda grannens dotter på, hon skulle reagera direkt, just bara för att jag gjorde misstaget att ta fram vetemjölet och sätta deg under tiden. Detta orsakade mjöldamm i luften och som har kontaminerat det glutenfria så att hon inte tål det. Däremot klarar både Ian och hans storebror kontaminering av vetemjölsdamm. Storebrors gräns går ganska snart efter den mängden, medan Ian tål ganska stora mängder gluten innan han reagerar, han är ”bara” fläckvis glutenintolerant – Fläckvis Celiaki – vilket innebär att han har områden i tarmen som är friska och områden som har celiaki.

Så, att baka är inte bara att baka, ibland känns det som att det är större säkerhet än på ett kärnkraftverk *lätt överdrift bara*, och man måste tänka på allt. Nu måste vi hålla i minnet att bullformarna som är kvar faller inom kategorin -kontaminerade- så nu måste jag köpa nya som vi har till GFbullar bara.

Det ska bli riktigt skönt när vi kommer ha allting som hör till bak i ett ”glutenfritt” skåp och där vete-/råg-/kornmjöl kommer vara i ett helt annat skåp. Den dagen är inte så långt borta eftersom vi ska börja med matplatsen så fort vi har varit iväg och köpt material till golv och väggar.