Anonym, Mar 10, 2012 02:26 AM
Hur får du tiden att räcka till med fyra barn? Får du någon egentid? Varifrån får du din energi?

Eftersom jag bara har mig själv att relatera till så är det svårt att jämföra, vad gör jag annorlunda mot andra? Ärligt talat, jag vet inte…. Däremot kan jag tycka att många gör det väldigt omständigt för sig, men eftersom jag inte sitter i deras situation, med deras barn, så kan jag ju egentligen inte säga nåt om det.

Morgonen är minutiöst inrutad, barnen kan ta sig igenom vardagsmorgonen i sömnen. De känner rutinerna utan och innan och det är först när nåt oförutsett händer som det blir härdsmälta.
De går upp, deras kläder ligger framtagna (bland de få saker jag gör för att de tar ohemulig lång tid på sig för att välja kläder och dessutom blir det världens oordning), de äter frukost och packar ner frukt/macka i skolväskan, borstar tänderna och imorse gjorde de morgonen på 35 min utan stress. Medan de klär på sig och äter så tar jag hand om Hannes…

Vi curlar inte ungarna utan tvärtom, de får lära sig att ta hand om sina saker själva, hänga upp jackor osv när de kommer in. Vi har ju skohängare på väggen och den är guld värd, inget berg av skor i hallen alltså… Om de hänger undan och plockar upp efter sig varje gång? Ånä, långt ifrån, men varken jag eller Teskedspappan plockar upp efter dem utan säger till att plocka upp och vid tillsägning så gör de det till 99% i alla fall.

De kan själva göra sig nåt att äta om de skulle bli hungriga mellan måltiderna och de är, trots sin låga ålder, väldigt självgående. Hela huset är mer eller mindre barnsäkrat så passning av Hannes är inte det allra viktigaste. Han får härja relativt fritt med övervakning. Vi har ett par ställen där han inte får vara så när han är där så är det enda gången man får vara på honom.

Vi är inga superstädare, vi pillar hellre med annat än städar, för min del är det handarbete, Teskedspappan grejar gärna med nåt föreningsaktigt. Här är inte världens ordning eller dammfritt utan en lagom nivå. Nu har vi infört städschema för att se om man kan få till nåt så att alla ytor blir avtorkade i alla fall en gång i veckan. Hellre några minuter varje dag än en mastodonthelg då och då.

Att vi bor i ett pågående renoveringsarbete gör i och för sig inte huset mer lättstädat men det går framåt, det blir snart bra *intalar mig*

Egentid, visst det blir inte stora mängder och eftersom Teskedspappan jobbar som han gör (mest kvällar/nätter) så blir det inte så stor chans till att åka iväg till folk och hälsa på, och åka iväg till andra med 4 st ungar med myror i brallan är inget avkopplande heller. Alla våra kompisar är väl medvetna om att vi umgås gärna, men kom gärna hem till oss och fika och snacka…. Så blir det snack och inte bara jaga barn…

Min tid finns när barnen går och lägger sig. Kvällarna för mig är heliga, det är då jag återhämtar mig med handarbete, bloggande, surfande och slappande på hög nivå. Jag far inte gärna runt och pillar med hushållet då, det försöker jag ha klart fram tills ungarna lägger sig. Kanske jag fyller diskmaskinen eller tvättar lite men sällan nåt större.

Eftersom vi inte är de där lekföräldrarna så blir barnen involverade i vårt istället, ungarna älskar att dammsuga och får gärna hjälpa till med det, jag tar det som de har missat efteråt. Vi har robotdammsugare och den tar det mesta av dammsugningarna och vi får ta där den inte kommer åt, kanske en gång i veckan. Det lösgör mycket tid faktiskt.
Är vi ute och jobbar så är ungarna med ute och leker, hjälper till eller ställer till det *haha* nej, våra barn är långt ifrån vare sig stillsamma eller lydiga men de går att resonera med och t ex har jag aldrig fått något sådan där ”ligga-på-golvet-i-affären-och-vråla”, jag vet inte om vi gjort nåt annorlunda eller om det helt enkelt inte ligger för dem.

Varifrån min energi kommer vet jag inte, mer än att sedan jag drog ner på kolhydraterna så har jag fått mer driv, jag får tummen ur lättare och blivit mer effektiv och framför allt så orkar jag mer! Det funkar för mig i alla fall… för sömn är nåt som jag inte ser till att få i den mängd jag behöver egentligen. Jag har en app -Sleep Cycle- som bokför vad jag sover, den senaste månaden har jag snittat 6h/natt. Jag måste försöka komma i säng tidigare, jag ÄR nattmänniska och obotlig sådan, så jag försöker komma i säng efter klockan, inte när jag blir trött för då kommer jag inte i säng förrän vid 2-tiden…

Det går ju i och för sig inte att komma ifrån att Teskedspappan har en stort föreningsengagemang som tar tid i form av årsmöten och stämmor på våren, High Chaparral tar också mycket tid då ångloken ska göras klara inför säsongen, men då får jag å andra sidan göra sådant som jag vill… I maj ska jag iväg på bloggträff, jag tänker åka en bussresa och kolla på pelargoner i mitten på april och jag springer på stickcaféer om inte Teskedspappan jobbar, någon av oss måste alltid vara hemma med barnen, finns inte så många som vill passa 4 vildingar… Dessutom vill vi inte trycka på dem på någon heller… De är vårt ansvar, vi tar hand om dem fast ibland behöver man lite tid för parrelationen också.

Så, analys av det hela:
Jag sover för lite, leker för lite med barnen, städar för lite, stickar för mycket, bloggar för mycket och har för lite socialt umgänge. Jag är bra på att skippa många ”måsten” faktiskt, de är minimerade till de där viktiga som behövs för att vi ska överleva och må bra… Finns inga onödiga ”måsten” här….

Rent krasst…

Men vi mår bra, ungarna mår bra, vi bor inte i en svinstia eller det mest fashionabla huset, vi har bra balans mellan ”måsten” och ”vilja”, nu ska bara Teskedspappan justera sin nivå av hemarbete eftersom jag också jobbar heltid numera. I övrigt finns det kommunikation och acceptans som skapar en bra grund för att alla ska få det de behöver.