Jag hakade på ett inlägg från Lady Dahmer

Tack mamma för att du möjliggjorde en tonårstid av roliga och galna fyllor. Jag delade med mig till mina vänner. De tackar också.

Diskussionen var om huruvida tonåringar dricker och hur de dricker. Den gängse uppfattningen är att alla tonåringar dricker och dricker mycket. I och för sig var det nu ett tag sedan jag var tonåring men trots att min mamma då köpte ut några gånger och kompisens 20-åriga pojkvän, så var jag aldrig drängfull ute bland folk. På en kväll kunde jag dricka 4 öl kanske, och då pratar vi 8-9 timmar.

Jag tror det beror på att jag lärde mig hemifrån hur man umgås i alkoholens sällskap. Min mamma är nykterist och min pappa var aldrig direkt full, ett par öl, eller motsvarande annat, var max. Jag har sett min pappa jättefull efter en firmafest en gång som barn. tror (obs! tror) jag har sett honom ordentligt påverkad en gång till men så var jag mellan 20-30 någonstans.

Tror jag mina barn kommer följa samma väg?! Jag tänker inte förutsätta det, så långt kan jag sträcka mig. Jag hoppas ju att de får lära sig nåt vettigt här hemifrån men jag tror inte att de kommer hålla sig borta från alkohol som tonåringar. Att tro det är att vara naiv, tycker jag.

Så här känner jag i frågan om tonåringar och alkohol:

Mina barn kommer dricka, jag kommer inte förbjuda det då jag tror att förbud skapar begär, det är ju som att be dem dricka. Däremot kommer jag vara mycket noga med att OM de nu gör valet att dricka så VILL jag att de/någon ringer så jag kan hämta. Jag vill verkligen inte att de ligger avdäckade i ett dike och badar i sina egna spyor.

Visst, jag kommer inte vara världens lyckligaste men de får ta att jag blir besviken på dem. De pumpas redan nu fulla med att jag kommer alltid älska dem oavsett vad de gör, men att jag blir ledsen och besviken ibland, men det betyder ju inte att jag älskar dem mindre för det.

Jag tror på att lära barn alkoholumgänge, nu menar jag inte att lära dem supa utan att aktivt visa ett sund förhållande till alkohol. Vi är inte nykterister och njuter av ett glas vin då och då. Vi super oss inte drängfulla här hemma, vi bråkar inte, vi grälar inte, vi diskuterar inte när vi sippar på vårt vin. Barnen får lära sig man njuter av lite alkohol istället för att råsupa och ha någon tävling om vem som däckar först. Vi tar ett glas vin/en öl till maten och lite whiskey till kaffet om det är högtider eller vi hälsar på hos släktingar (på Teskedspappans sida, min egen släkt var det längesedan jag såg)

Jag minns släktfesterna från när jag var liten och det kan väl sägas, släkten var väl inte den bästa på att uppvisa ett sund förhållande till alkohol…. Och så mycket hoppas jag att ni begriper, barn gör inte som du säger, barn gör som du gör. Barnen ärver ditt förhållningssätt till alkohol.

Vi omtalar aldrig alkohol som någonting häftigt, någonting som man måste göra, de får lära sig att man kan lika gärna avstå, det finns inget tvång i att dricka. När barnen kommer upp i tonåren så ska de ha väldigt klart för sig, jag. köper. inte. ut. (fett punkt slut). De kan spela upp en hel repertoar av drama, belasta mig med världens sämsta samvete men jag. köper. inte. ut.

Jag har anmält vid några tillfällen, vuxna där jag fått reda på att de har köpt ut till egna/andras barn. Jag kommer hålla hårt på den detaljen. Det diskuterades även idag om ifall man ska köpa till sin 18-19-åring men även där är jag solklar. De får köpa sprit på krogen, men det är fortfarande olagligt att köpa ut till en 19-åring, så det lär ju inte hända här.

Det är också som så, att den som bjuder mina barn på alkohol/knark snabbt blir varse om vad uttrycket ”you can run, but you can’t hide” innebär….. Jag är ungefär lika timid som en varghona eller björnhona om någon skadar mina barn.

Jag kommer inte tro att mina barn inte ljuger för mig eller försöker lura mig. Jag tillhör inte den där kategorin föräldrar som säger ”det skulle hen aaaaaldrig göra”, på det har jag typ ett enda svar; För Eller Hur!!! Nästan alla tonåringar är närmast likadana och att blåögt tro på allt de säger är bara naivt…. Förutsätt att dina barn försöker bedra dig lika mycket som du försökte trixa bort dina föräldrar….

Och givetvis delar Teskedspappan min åsikt, det här är nåt vi båda har diskuterat fram….