Etiketter

Det tog inte många dagar från det jag sett Brahmahönsen på hembygdsparken i Ängelholm tills jag satt här med ett par själv, 5 dagar för att vara exakt.

Men jag blev kär! Otroligt kär!

Jag pratade väl om dem några gånger och vips så hade Teskedspappan letat fram att det fanns några i Falkenberg! Alldeles lagom avstånd och till ett bra pris.
Så igår åkte jag och blev hönsägare. De andra fjäderfäna tillhör ju mer företaget och har varit Teskedspappans intresse, de här är mina!

Lite fakta om Brahmahöns:

”Brahma är en stor, lugn och lite underfundig hönsras som är lätt att få tam. Den värper medelstora sandfärgade ägg, ruvar gärna och är väldigt bra mammor. Själva tycker vi att rasens själfullhet, stolta hållning, rovfågelsblick och de vackra färgerna är det som gör rasen så unik. Brahman väger 3,5 – 5 kg, kan bli 75cm hög och värper ca 180 ägg per år.” [källa]
”Brahma/Brahmaputrahöns, är en tung hönsras, med omtvistat ursprung. Det har bland annat hävdats att rasen kommit från Indien och området kring floden Brahmaputra, men även att rasen skulle stamma från Kina. På 1840-talet ställdes de första exemplaren ut i USA. En dvärgvariant av brahman härstammar från Storbritannien och Tyskland.
Till sitt sätt är brahman en lugn ras som sällan är aggressiv. En annan egenskap är att brahmatuppar i jämförelse med tuppar av många andra hönsraser har ett mer dovt och inte så gällt galande.” [källa]

Just nu är de ju bara 4 veckor gamla bebisar men jag hoppas kunna ha dem ute i trädgården i slutet på sommaren. Nu väntar jag bara på lite värme så ska de få flytta ut i trädgården i en gigantisk utebur som ett gäng marsvin har bott i. Värmelampan kan de få med sig ändå.
Då får de ju vara ute lite istället för att sitta och häcka i garaget, och så kan alla kycklingarna som kläcks fram i äggkläckaren (hoppas i alla fall) får flytta ut i garaget.
Ashoka är Guld Blåbandad och jag tror att Annapurna är Guld Svartbandad. Fram igenom kanske jag köper in ett par hönor till så det inte blir inavel utan att Annapurnas ägg går till mat och så får hon ruva fram andra hönors ägg.

Ashoka betyder Name of an emperor och Annapurna betyder Godess of bread, vilket jag tyckte var lite kul eftersom uppfödaren mutade in hönor och kycklingar i hönsgården med bröd när jag kom

När de blir stora så hoppas jag att de ser ut så här  [bildkälla]
Det här är en Guld svartbandad höna och en Guld blåbandad tupp