Etiketter

Det blev tre små dunbollar här i kläckaren och en under hönan i uthuset.

Brahmakycklingen i uthuset är alltså adopterad av en dvärghöna, en Orusthöna. Hon lade sig på sönderfrusna ägg i december, som hon lyckats gömma undan. Hon blev mäkta arg när vi plockade undan de sönderfrusna äggen och lät henne samla ägg inne i sitt hönshus istället. Hon lade sig så för 3 veckor sedan och då bytte jag ut de fejkägg hon hade till 2 st brahmaägg och ett kläckte!
Hon är en bra mamma och tuppen Ivan sitter förvånat på sin pinne och undrar vem den rabiata kärringen på golvet är! Så fort han närmar sig går hon på honom… brukar vara tvärt om!

Inatt fick jag hjälpa den sista kycklingen ut ur sitt ägg, den var helt slut och hinnorna började torka fast i den. Med lite pill, ljummet vatten och gravitationen lyckades den till slut välta ut i min hand. Den lade sig direkt på skummattan i kläckaren och somnade tvärt…

Imorse undersökte jag det sista ägget som inte hade knäckts och jag knackade lite lätt på det, inte ett pip. Jag knäckte det lite lätt och när jag pillat upp ett litet hål såg jag att hinnorna var torra som papper och inget liv fanns i den lilla kycklingen….

De andra fyra små barnen är det gott gry i och jag är där och ”pickar” i matskålen och vattenskålen så de lär sig var de ska äta. Maten verkar de ha hittat men jag är inte så säker på vattnet så jag stryker vatten i näbbarna på dem emellanåt.

Idag flyttade de över i den stora plastlådan, ungefär 2½ gång så stor som kläckaren och förra gången hade vi värmelampa till kycklingarna. Den har nu Orusthönorna i uthuset och de måste ha den för värmens skull och särskilt nu när liten kyckling har flyttat in…
Jag tog då locket på kläckaren och ställde ovanpå nätet i locket, som vi har satt dit, och klämde fast en handduk mellan kläckarlocket och plastlocket. På så vi kan jag kontrollera temperatur och luftfuktighet också! Mamma McGyver slog till igen…

Den lilla kycklingen som kläcktes i min hand har definitivt blivit präglad på mig och är tyst när jag bär runt på den. Sitter den i lådan skriker den bara efter mig hela tiden…. Nu ikväll satt den i min bh och sov i 3 timmar…