Etiketter

På Instagram kunde man under tisdagen se den här bilden;

Det var Cissi Wallin (@cissiwallin) som hade lagt upp den med texten ”Idiotin fortsätter. Jag drar ett täcke över huvudet, inväntar återinföring av lobotomi. Hojta när det är klart”. Det dröjde inte länge innan det kom kommentarer om att det är ju för fan ett skämt och att hon ska lägga av.

Ärligt talat, visst kan den vara kul, men ser man inte hur kvinnoförnedrande den är så är det beklagligt.

En av de bästa kommentarerna under bilden är den från @kvinnohat 

Det är ju ganska sällan denna ”humor” som grundar sig i misogyni och sexism, som tar avstamp ur uppfattningar många kvinnor förminskas med, inte grundar sig på verkliga uppfattningar. Humor är ofta sprungen ur stereotyper som sedan överdrivs, och detta reproduceras ju i varenda mediakanal. Och ett skämt är ju inte kul om ingen fattar, right? Men detta fattar alla, för det är trötta jäkla normer som faktiskt upprätthålls PÅ RIKTIGT, utanför den obetydliga memevärlden. Att kvinnors sexdrift är obefintlig (och att mäns sexdrift är ständig), att kvinnor är sämre bilförare än män, att kvinnor inte tas på allvar inom sporten alternativt belönas endast när de är sexobjekt samtidigt, att kvinnor har svårt att hävda sig inom branscher och områden som är traditionellt manliga och att kvinnor är känslomässiga virrvarr. Listan kan göras lång och den påverkar många i olika utsträckning. DÄRFÖR tycker vi inte det är roligt att klä dessa snäva normer som ett skämt och sedan förvänta sig att alla ska tycka det är jävligt kul.

Nej, jag tar inte åt mig, inte alls faktiskt, för jag tycker den som är över manshjärnan är minst lika mansförnedrande. Jag har också skrattat åt sådana här bilder och sk skämt. Idag blir jag mest förbannad för utvecklingen går inte framåt! De här fanns redan när jag var nybliven tonåring och det vill säga ganska längesedan.

Det mest beklagliga är att folk delar dem vidare inom de olika sociala medierna utan att tänka efter, VAD är det de egentligen säger? De flesta ser inte det sexistiska och svinaktiga i de här bilderna och kvinnans objektifiering och snäva könsroll, blir ännu snävare.

Jag tyckte redan som tonåring att det var jävligt skevt att tjejer t ex skulle kallas luder för att de hade tagit för sig och varit med många killar, medan killarna blev hingstar och ännu mer åtråvärda.

Såatteh… Om man delar sådant här vidare inom sociala medier så anser jag att du har en förlegad kvinnosyn. Du kanske inte tänker på att det faktiskt är förnedrande för kvinnan (och för mannen om vi tar den manliga varianten) men det är kanske dags att öppna ögonen?!