Aluminium – är kopplat till bröstcancer hos kvinnor, prostatacancer hos män och ökar risken för Alzheimers.

Parabener – Stör hormonbalansen i kroppen vilket kan leda till tidig pubertet hos barn och hormonbetingad cancer. Kopplat till fosterskador och organtoxicitet.

Propylenglykol –  Kan orsaka skador på centrala nervsystemet, hjärta och lever.

Ftalater – Kopplat till ökade risker av fosterskador, kan störa hormonreceptorer och ökar risken för cellmutationer.

Triklosan – Klassa som pesticid (miljöfarligt) hos FDA (Food and drug administration och klassas som troligt cancerogent av EPA (Environmental Protection Agency)

Jag slutade använda deo för ett bra tag sedan augusti 2011 närmare bestämt. Jag köpte då en liten Thai-sten för 75 kr och jag använder samma sten än! Det har gått mer än 1½ år.

Det finns en hel uppsjö med miljövänliga och kroppsvänliga saker att använda istället. Dock får man ju stå ut med lite fläckar under armarna kanske, eftersom det enda antiperspiranta som funkar (vad jag vet) är just aluminium som täpper till porerna.

Effekten av att skippa så mycket kemikalier som möjligt under armarna är att jag kan lukta svett när jag svettas som mest, men när jag väl slutar att svettas så försvinner även lukten, kroppen tar hand om bakterierna själv. Numera har jag inte deostenen varje dag heller för kroppen klarar av det hela bra själv.
Däremot har jag märkt att många av mina tröjor från ”deodoranttiden” luktar svett i sig själva! Inget ättikabad kan få bort den lukten. De börjar lukta svett direkt när de har blivit uppvärmda av kroppen *isch*
Min teori är att deon man brukar använda kapslar in och skapar avlagringar i tröjan som man kan se med blotta ögat. Vita plagg blir missfärgade osv av deon. De ljusa plagg jag har köpt det senaste 1½ året har inga gula armhålor.

Van kan man använda istället för deo?

Vi börjar med thaistenen:
Thai-deodoranterna består huvudsakligen av mineralsaltet kalium-alun (Potassium alum), som på ett mycket effektivt sätt tar hand om de luktframkallande bakterierna, exempelvis i armhålan, men utan att täppa till porerna och hindra kroppens andning.
Thai-deodoranterna är rena naturprodukter och är helt fria från parfymer, emulgeringsmedel eller skadliga kemikalier. De absorberas ej av huden.Thai-deodoranterna räcker mycket länge.
Textkälla

Aloe Vera Kristalldeo:
Urtekram använder mineralsalter i kristalldeodoranten då det naturligt hämmar utvecklingen av bakterier och lukt samtidigt som hudens svettprocess fortsätter obehindrat. På detta sätt gör huden sig av med slaggprodukter utan att lägga till nya. Urtekrams deodoranter absorberas snabbt och lämnar inga ovälkomna fläckar eller vita rester. Vegetabilisk glycerin ger din hud näring under armarna. Textkälla

Elias Deodorant (kommer i flera olika dofter)
Deodorant Lindblom från Elias är en skonsam men effektiv roll-on-deo. Ingredienserna citronsyraester, alun och aloe vera ger ett bra skydd mot svettlukt. Alun är en aluminiumsalt som är naturlig, och bör inte förväxlas med det syntetiska aluminiumkloridet som är en vanlig beståndsdel i deodoranter. Denna produkt innehåller nämligen inga syntetiska aluminiumsalter.
Ingredienser: vatten, aloe vera extrakt, alun, emulgeringsmedel, citronsyraester, glycerin, konserveringsmedel, xantan, e-vitamin, fytinsyra, eteriska oljor (lime och lindblom). Textkälla

Det här var tre olika exempel. jag gjorde en snabbsökning på nätet och hittade bland annat nedan länkar till deo. Man kan även gå in på hälsokostbutiker och fråga för de har oftast olika alternativ, om än lite dyrare, om man inte vill handla över nätet.

Det finns så klart fler ställen men det var det jag hittade på 10 min! Dessutom så hittade jag aluminiumklorid i Bodystores deodoranter! Så kolla noga! Allt som heter Antiperspirant innehåller aluminiumklorid.