a
Länkat finns både artiklar ur Hallandsposten och tjänsteskrivelsen i ämnet.

a
På vår förskola är det en hätsk stämning då ett antal föräldrar anser att kommunens måltidsutredning är en hemsk sak, de stackars barnen kommer få äta färdiglagad och kyld mat.
Personligen gillar jag ”uppropets” färdiglagad mat, i alla fall jag vill väldigt gärna ha färdiglagad kyckling t ex, oavsett var den kommer ifrån.

Bakgrunden är att kommunen har gjort en utredning som har kommit fram till att dagens antal tillagningskök är oekonomiskt, dålig miljöaspekt och många gånger brister det i kökens utrustning. Förslaget går ut på att minska ner antalet tillagningskök, laga mat som innehåller minst 25% ekologiska produkter, kyla ner maten snabbt för att sedan transportera den till våra skolor och förskolor.

Nu är många oroliga för att maten kommer bli äcklig, enligt en förälder som provsmakat så ville personen inte ens röra maten. De är oroliga för att barnen inte kommer få i sig tillräcklig näring osv i all oändlighet. Personligen kan jag inte se t ex makaroner och korv som en bra och näringsrik lunch, det fick barnen häromdagen på förskolan.

Visst kan jag förstå deras oro men personligen tror jag den är obefogad, min oro ligger istället i aspekten – var ska kommunen ta de 40 miljoner som det kommer att kosta att rusta upp alla kök som behöver en upprustning? Idag är vissa kök i så dåligt skick att de svårligen kan följa de lagar som finns för matberedning.
Jag är mer rädd för att personalindragningar och större barngrupper blir resultatet av att remissen inte går igenom. Jag är villig till att laga lite mat extra varje dag – om nu maten blir så äcklig som olyckskorparna går ut med – och skicka med mina barn lunchboxar varje dag, än att få en minskad personalstyrka och större barngrupper. Det slåss hela tiden för att minska barngrupperna och det är där jag tror det kommer att tas pengar direkt om kommunen måste rusta upp kök.

Jag blir orolig när folk inte tänker ett steg längre… jag har hellre kanske en sämre matsituation (som jag själv kan åtgärda) än att det blir sämre förutsättning bland barnen på förskolan!

En annan aspekt som uppropet på förskolan gäller… barnen ska få en chans till hemlagad mat… rättning; maten kan aldrig bli hemlagad på en förskola, hemlagad mat får man i hemmet… möjligtvis kan vi kanske enas om att den är ”dagislagad”…

Det protesteras också över att kommunen inte gick ut med information till föräldrarna innan remissen lades, men kära vänner, det är det som remissen går ut på…. Att alla ska få en chans att sätta sig in i frågan och lämna in åsikter om den, att barn och ungdomsförvaltningen inte sköter sitt jobb är beklagligt.

Den största kängan vill jag dock ge till Barn och Ungdomsförvaltningen som har underlåtit att sätta upp relevant information! Ett dåligt sammanfattad 3/4-sida av en 11 sidor lång tjänsteskrivelse är inte nog! Jag kan nog snart tjänsteskrivelsen utan och innan och när jag sedan läste informationen på förskolan så förstod jag inte en enda bokstav.
Det är Barn och Ungdomsförvaltningens fel att föräldrar först och främst protesterar över saker som inte finns med i remissen ens, för att sedan bara en sida ska få sin röst hörd i form av lappar på förskolans hallvägg.
Är vi föräldrar inte värda att lyfta sin rumpa för och komma ut till förskolan och hålla en vettig information och få ta del av åsikterna för/emot den? Är våra politiker så nedvärderande? Lämnar man ett så pass omfattande förslag så får man faktiskt se till att relevant information kommer ut och de får även bjuda till lite och ta en diskussion på plats om saken, kanske kan de räta ut en del frågetecken, rätta till rent felaktig information – som i dagsläget faktiskt cirkulerar – och kanske erbjuda en blindtest av mat som är lagad i ett tillagningskök och som är tillagad på förskolan.

Det är bra att protesterna väcks – annars har vi ett FRA-lagshappening igen – men då får faktiskt politikerna engagera sig lite också!