Skrivet 060918
Min man startade under 2004 en järnvägsmuseiförening, han är obotlig tågfanatiker med särskild böjelse för ånglok….

Jag har varit en ytterst tålmodig fru och har sett åtskilliga timmar, dagar och veckor spenderats i ånglokens sällskap…

Totte är nu 2 år och 7 mån och i fredags förra veckan var vi på öppna förskolan med mormor och lillebror. Totte fick tag i ett Briotåg och lekte tills vi var tvungna och gå hem, barnet bröt ihop och han trodde mig inte att vi faktiskt hade 2 sådana tåg hemma. Sedan dess har han knappt lekt med något annat…

I söndags kom maken hem från 150-årsjubileet för järnvägen i sverige och hade med sig en informationsfilm om en särskild typ ånglok, tråkig som f*****n (många a) och ca 45 min lång… Totte blev överlycklig!

I måndagskväll fick han med sig filmen upp och titta på den i vår säng, han somnade under filmen… I tisdags kom han ca 30 min innan läggdags och sa ”mamma, tåg” och jag svarade att han får vänta tills han går och lägger sig, då gick han genast till trappgrinden och skulle gå upp och lägga sig!!! (har aldrig hänt på 2 år och 7 mån). Jag tyckte att han får borsta tänderna först och då vände han mot badrummet med ett glatt ”japp”. Borstning och nattning gick under leenden och utan problem, brukar annars bedrivas under en förtvivlad 2½-årings vilda protester!

Samma sak i tisdags!

I onsdagsmorse kom han tassande (maken var ledig) och viskar lågt ”mamma, tåg” och sedan låg han jämte mig i sängen och tittade på de förb*nnade tågen i de 45 min filmen varade och sedan var det dags för barnen att gå ner till mormor så mamma och pappa fick sovmorgon.

Idag är det torsdag och inte en enda gång har leendet försvunnit från hans ansikte när man sagt att han ska gå och lägga sig, nej, nej… ungen är överlycklig för då får han ju se tåg!

Hade jag vetat att nattningarna skulle gå så bra för att man köpte in en svindyr (235 kr) och urtråkig film så hade vi gjort det tidigare!

Min man har förstört vår son, men antagligen vunnit en nära relation med sonen då de kan åka och greja med ånglok tillsammans… vi har lokstallet 4 mil bort och där finns i alla fall 2 stora ånglok, varav det ena snart ska vara funktionsdugligt… bara de får byggt lock till smörjgroparna så ska Totte få åka med pappa varje gång till lokstallet!

Hoppas bara NÅGOT av barnen får mina intressen, så jag får någon som hänger med mig *ego*

————————————————–

Det här skrev jag 061023

Jag har ju skrivit tidigare om min son som är för 040204 och som är TOTAL tågfanatiker. Jag kan nu meddela att det har utvecklats…

Leksaken som är mest använd och lekt med i detta hushåll är Briotåget! Det är det första som hälls ur sin back varje morgon och han blir extrem förbaskad när lillebror råkar röra någon av kurvorna, raksträckorna eller vagnarna. Lillebror har fått känna hur det känns att få ett Briolok inbankat i pannan vid fler än ett tillfälle!

Maken (som är orsaken till detta tågberoende) råkade en gång visa sonen ett filmklipp, på sin bärbara dator, från Tåg 150 i Gävle – KORKAT – så fort sonen får se att maken plockar fram bärbar dator så kommer det genast ”titta tåg!”. Eller rättare sagt, ”Kicka kåg” eftersom nappen sitter där den sitter. Nu går det ju inte säga ”nej” eftersom svarsrepliken kommer blixtsnabbt ”titta tåg!”. Observera nu att jag aldrig använder frågetecken utan utropstecken i det hela, för det är ju ingen fråga från sonen sett, endast och bara påstående. Detta resulterar i efter 14 st ”titta tåg!” och 13 st ”nej” i varierande tonläge så blir det till slut ”okej, EN gång!”, när sonen har sett sitt tåg ungefär 25 gånger brukar maken få lov att göra det han ska på datorn.

Sedan våren 2006 har sonen sagt ”BIL!!!” så fort vi har kört över motorvägen vid Halmstads norra infart, när vi är på väg in till stan. Ett halvår senare har vi nu gått över till först ”TÅG!!” när vi först kör över järnvägen och sedan ”BIL!!” när vi kör över motorvägen 100 m senare. Sitter man i sin egen lilla värld så vaknar man till, jag lovar… Samma sak inne i Oskarström, där går järnvägen genom hela samhället och vi passerar den till och från dagiset, det blir ett herrans liv om man inte frågar ”var går tåget” när man kör över plankorsningen eller under viadukten, då vrålar ungen ”DÄR TÅG!!!” och pekar och viftar som en blind iller, efter järnvägen…

Idag (23/10-06) höll jag på att köra i diket! Jag och sonen hade varit inne i Halmstad för lite ärenden och vår placering i staden vid sista ärendet gjorde att vi tog ”gamla” vägen hem. Jag sitter i min lilla värld och filosoferar och lyssnar på radion, sonen sitter i bilstolen i framsätet för en gångs skull, för han har nyinköpta husdjuret i knäet och då är det bäst att ha koll på vad som händer så det inte springer en liten mus lös i bilen helt plötsligt. Helt plötsligt VRÅLAR sonen ”TÅÅÅÅÅG!!!!!!”. Jag är glad att vi var ensamma på vägen för jag spratt till rätt rejält! Med hjärtat rusandes i 280 knyck och bilen på rätt ställe på vägen så fortsatte vi resan hemåt, fast den här gången väl förberedd. Varje gång järnvägen syntes så illvrålades det och för att inte tala om när vi var tvungna att passera en plankorsning i Åled! Jag körde sakta över spåren så han skulle hinna se och det gjorde han! Min tinnitus på höger öra kommer vara ett snäpp värre än vanligt de närmsta veckorna.

Vi var också inne på Briobutiken i Halmstad idag för jag skulle ha lite säkerhetsprylar, lillebror har insett hur man öppnar sopskåpet *hrmpf*. Vid något obetänksamt ögonblick råkade jag gå lite för nära hyllan med briotåg och sedan var det stopp! Inte ens med spett och vaselin hade jag fått med mig honom från hyllan utan att hela butiken hade hört larmet som hade gått… Han fick sitta och titta lite på alla tågen och började sedan fingra på en kartong med en sak som jag redan funderat på att köpa till honom i julklapp, ett elektriskt lok som kan stanna och starta själv, med tillhörande spårdelar som ordnar de egenskaperna som loket har. Däremot så hade jag inte för avsikt att köpa det idag då plånboken är ganska tunn 2 dagar innan lön, hastigt och lustigt fick jag roffat åt mig ett Brioånglok för 70 pix och börja vifta med den framför honom istället och verkligen hetsa honom ”vill du ha den här? Du får den om du vill ha den! Det är ett sådant som pappa kör, vill du ha det?” – puckad fråga!!!! SJÄLVKLART ville han ha det!!! Och vips hade jag lotsat honom från hyllan med en oförutsedd kostnad på 70 kr istället för 350 kr *torkar svetten ur pannan* undrar hur länge det fungerar… Det står ju ett märklin på ovanvåningen som ska introduceras så småningom, men han är lite för liten ännu…

Min mobil råkar ha en liten snutt videoklipp med ett tåg som kör. Jag har sparat detta klipp för oförutsedda tillfällen när han behöver sitta still, då langar jag bara över mobilen och så får han sitta och trycka på startknappen och se detta 3 sekunder långa klipp om och om igen…

Att leva med en bunt tågfanatiker kan vara en smula påfrestanden ibland, speciellt som man själv inte har insett vilken tjusning det är (i min lilla värld är de rubbade helt enkelt) men det är ju klart att barnen (inkl maken) ska få leka med sina tåg, oavsett om det är Brio, märklin eller i skala 1:1… I det här fallet så är det så jäkla sant som det bara går, skillnaden på män och pojkar ÄR faktiskt priset på leksakerna!!! Båda ”leker” med ånglok, sonens väger knappt 110 gram medan makens väger 110 ton!

——————————————–

Kommentar från idag… Det är ju inte för inte som det står ”familjen som ger tågfanatismen ett ansikte” i headern… Son 2 (Ian) är lika förstörd, briotåget är välanvänt och Thomas Tåg är även en favorit hos den här ungen.

Unge nummer 3 (Alfred) behöver vi knappast avhandla eller?! 8½ månad gammal hade han inte ens börjat säga mamma eller pappa. Alfred hasade sig snabbt och lätt upp i stående ställning vid vardagsrumsbordet där Teskedspappans laptop står, med en ångloksfilm på youtube rullandes…. Ungen ILLVRÅLAR när han får syn på tågfilmen!!!! Han vrålar inte till ellok eller diesellok, bara ånglok….

Vi kan ju även lägga in vilket som blev hans 5:e ord… mamma, pappa, titta, där och så… tåg… Förvånad?