EtiketterHörde idag om när de pratade på radion om vilket ord man skulle använda på handikappade, funktionshindrade eller vad man nu ska kalla de med ett funktionshinder av något slag.

Då slog det mig att Ian har funktionshinder på 2%, han är alltså rätt och slätt handikappad helt enkelt. Det syns inte på något vis utan han är funktionshindrad med sin kost. Han är alltså glutenintolerant – Celiaki – som den rätta benämningen är.

Det innebär att han inte kan äta mat som innehåller vete, råg eller korn. Havre går bra om man vet att den är ”ren”, alltså inte innehåller spår av gluten.
Det är inte det att själva havren innehåller gluten utan att havren har blivit förorenad med gluten från maskiner som inte är tillräckligt rengjorda efter att man gjort saker som innehåller gluten i dem.

Denna intolerans innebär att det är närmast omöjligt att gå på stan och fika eller äta lunch t ex, jag vet inte vad såsen är gjord på, eller om det smyger sig in gluten någon annanstans. De ställen som jag är helt säker att äta på är McDonalds, Burger King och Max, där kan man beställa hamburgare med glutenfritt bröd.

Vissa konditorier har ”mjölfri” fika, vilket i själva verket är glutenfritt men då de oftast t ex står i samma disk som vanliga kakor och bullar så får de inte kalla det glutenfritt. Man lär sig snabbt var man kan gå och käka någonstans.

I Oskarström så har Bettans Kök & Kiosk koll på det där med gluten, hon reder såser på maizena t ex då hon har ett antal kunder som har celiaki, dessutom har hon planerat ta in glutenfritt hamburgerbröd.
Inne i Halmstad finns ett fik som heter Tårtmagi, de har också glutenfritt och även laktosfritt.

Bara en sådan sak som att gå ut och käka pizza känns orättvist mot Ian, han vill så gärna ha pizza men det går inte, så för honom är det kebabtallrik eller sallad som gäller, nu älskar han grönsaker så sallad med räkor har blivit en favorit här för tillfället. Ska Ian ha pizza så får vi baka det hemma….

Att åka hem till kompisar eller släkt och fika kräver oftast att jag tar med fika till Ian, och då blir det nästan alltid så att han får annorlunda fika än vad vi andra får. Nu har vi ändå tur att svägerskan har koll på det där och tänker på Ian när det är kalas hos kusinerna t ex, eller att bästa kompisen i huset jämte också har celiaki så jag kan slappna av när han är där och äter…

Fast vet du… trots att det är ett jäkla läsande av innehållsförteckningar jämt och ständigt, bakande av bröd och kakor (eftersom glutenfritt är 3 gånger så dyrt som allting annat) så är jag ändå glad…. Glad att han faktiskt inte är allergisk mot t ex baljväxter eller majs.
Vissa glutenintoleranta kräks ganska snart efter att ha fått i sig gluten, Ians storebror gör det. Ian har sk fläckvis celiaki och har då inte problem i hela tarmen så kräkningarna uteblir och han får på sin höjd ont i magen och diarré 2 dagar senare. Hade han varit allergisk så hade det kanske varit så pass att han får anafylaktisk chock om han får i sig allergener. Man har ju hört hur nötallergiker lever farligt med olika livsmedel som har spår av nötter t ex…. Och för att återgå till baljväxter och majs, vet ni hur mycket som innehåller soyasläktingar och majs? Det är ta mig sjutton majsstärkelse i nästan allt!!

Visst är det meck med att komma ihåg fika ibland och man suckar när ett paket makaroner kostar 45 spänn, visst har vi livsmedelsförskrivning men allt går inte att få på förskrivningen… Visst oroar jag mig för de andra sjukdomar som han kan få pga att han har celiaki;

I dr Pekka Collins avhandling om sjukdomar associerade med celiaki finns följande sjukdomar nämnda:

Säkert samband::
– Dermatitis Herpetiformis
– Insulinbehandlad diabetes
– Selektiv IgA-brist
– lymfom
– maligna sjukdomar i tunntarmen

Sannolikt samband:
-Sköldkörtelsjukdomar
-Astma
– Epilepsi och förkalkningar i hjärnan
– Sjögrens syndrom
– maligna sjukdomar i strupen och matstrupen.

Möjligt samband:
– Addisons sjukdom
– Demens
– Kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar
– Sarcoidos
– Pirmär biliär cirrhos
– Nedsatt funktion i bukspottskörteln
– reuma och andra bindvävssjukdomar

Dessutom finns sannolikt ett samband mellan celiaki och mikroskopisk colit, en kronisk inflammation i tjocktarmen, som orsakar diarre.

Men trots denna deprimerande läsning så är jag ändå tillfreds med att han har celiaki… varför?

Det kunde varit värre….