Etiketter

Jag har några gånger sett programmet Toddlers & Tiaras på kanalen TLC, jag gillar verkligen kanalen i stort men just den här programserien skulle de kunna skippa.

Den handlar om skönhetstävlingar för barn (mest flickor) mellan 8 mån och upp till 12-13 år, mest brukar man hålla sig runt 3-8 år…

Det är inte utan att man får en fadd smak i munnen och en illamåendekänsla i magen när man ser programmen. Små flickor tvingas (i många fall) klä upp sig och tvingas ut på en scen för att visa upp sig för 3-4 domare och bedöms för sitt utseende mest och även lite på sin talang och personlighet.

Det här är ju absolut bästa sättet att förstöra sitt barn på, att redan som 8 mån bebis spökas ut i rysch-pysch och glitter för att sedan lära sig, innan man kan gå, att det är bara ditt utseende som räknas. Vilken syn på sig själv kommer de här barnen växa upp med, vad händer om de inte blir lika ”bildsköna” som vuxna? Eller den dagen deras skönhet falnar och de blir äldre? De kommer ju inte ha något som helst egenvärde kvar och springer på plastikkliniker och skaffar klippkort.

Tro nu inte att jag är emot skönhetsoperationer, de är alldeles utmärkt när det behövs, men för att behålla nåt lite längre som från början ser bra ut? Nä…

De här barnen lär sig att enda sättet de är värda nåt är när de är ”fina” och uppklädda och att -de- är ingenting värda utan en balklänning och smink.

Jag menar, sätta en 4-åring i en box för att få spray-solbränna?
Köp löständer när barnet tappar sina ordinarie, eller de är på utväxt?
Köpa kläder/smink för tusentals dollar?
Ge en 5-åring lösnaglar?

För mig gör det absolut ingenting om de skrotar hela programserien och skickar socialen på de föräldrar som håller på med det här. Det här är ett bra sätt att beskriva vad jag står för. Barn skall växa upp med en känsla av att det är de som spelar roll, inte deras utseende eller prestation!