Etiketter

Nu ikväll så förklarade Ludde för mig att om någon gör nåt dumt och korkat så kan man säga ”nu var du smart” och då förklarade jag för honom att det kallas ironi.
Han tyckte då att är det säkert att alla förstår att man är ”ironi”?
Njae, sa jag, alla förstår inte, man kan inte vara ironisk mot små barn, för de förstår oftast inte. Alfred har t ex inte blivit så pass gammal att han förstår ironi t ex, och definitivt inte Hannes.

Sedan kom jag till det mindre genomtänkta svaret; ”Storasyster förstår inte ironi till exempel….

DOH!! Jag insåg direkt att det här kommer jag få snirkla mig ur…

Varför inte då, undrade så klart Ludde… Hur förklarar man Aspergers utan att ge personen i fråga en negativ stämpel?
”Jo, du vet att du har en sak som heter laktosintolerans, du funkar inte som alla andra i magen och kan inte dricka vanligt mjölk. Du är inte sjuk eller annorlunda, men du fungerar inte helt som alla andra. Samma sak med Ians glutenintolerans…
Storasysters hjärna är likadan, den är inte sjuk eller annorlunda, men den fungerar lite på annat sätt. Precis som din mage inte kan dricka vanlig mjölk, förstår inte hennes hjärna vissa saker, som ironi till exempel. Det betyder inte att hon är knäpp eller konstig utan tänker på lite annat sätt än vissa andra människor. Ibland funkar hennes hjärna bättre och ibland lite sämre, precis som din mage, ibland funkar den bra och ibland funkar den lite sämre”

Ludde begrep totalt tror jag…  om inte annat så sa han ”min hjärna är definitivt gjord av lego”

Ja tänk…. det visste jag…

Nå vad säger ni, klarade jag av det på ett neutralt och lättfattligt sätt?