Jag älskar verkligen inlagd gurka och nu även syltad gurka. Jag är lyckligt lottad att ha en trädgårdsmästare till granne, som odlar egna gurkor på somrarna. Han kom med vita gurkor i somras och föreslog att jag skulle sylta dem och det gjorde jag. De gurkorna går som godis i princip.

Det går ju mycket socker i inläggningen/syltningen och det rimmar illa med min LCHF-livsstil. Dock går det att byta ut sockret mot steviasocker, vilket jag helst använder, det får man välja själv. Det viktiga är att ”sockret” har överföring på 1 dl socker = 1 dl sockerersättning, annars får man räkna om.

Inlagda gurkor
1 dl ättika (12%)
2 dl steviasocker
3 dl vatten.
2 tsk senapsfrö

Jag brukar skala gurkan och hyvla den med osthyvel så den blir riktigt tunn. blanda 1-2-3-lagen och häll över gurkan i burken. Det ska täcka gurkan och gurkan kommer att dra ihop sig ganska snart.

Syltad gurka
Vit gurka är bäst för det här men Västeråsgurka funkar också men blir lite sladdrigare.
1 kg Vit slanggurka
2½ dl ättika (12%)
2½ dl vatten
3-4 dl steviasocker
3 bitar muskotblomma
2 tsk senapsfrön

Skala gurkan och skär i bitar, lägg i burk. Blanda lagen i en kastrull och koka upp, när allt har kokat upp tar man bort muskotblomman och så häller man lagen över gurkan. På med senapsfröna och förslut burken. Enligt receptet skall lagen hällas av efter ett par dagar, kokas upp, svala helt och hällas tillbaka på gurkan men det har jag helt glömt att göra.