Etiketter

,

Det har varit ett väldigt prat om köttskatt de senaste dagarna och i vanlig ordning på de som äter enligt lchf en hel de skit och ”dieteten” får också väldigt mycket skit.

Jag tar det snabbt igen; Lchf är ingen köttbaserad diet (jag måste använda detta felaktiga ord, lchf är en livsstil, ingen diet), man frossar inte i rött kött, lågt ifrån. Lchf är fettbaserat och den mesta energin kommer från fett i olika mängder, istället från kolhydrater.
Felaktigt är också att man missar en massa näringsämnen när man utesluter kolhydrater, inget är mer felaktigt, det finns inga som helst näringsämnen i kolhydrater, näringsämnena vi behöver finns i det som innehåller kolhydrater och personligen tycker jag kolhydrater från broccoli verkar vara nyttigare än kolhydrater från pasta, eftersom det finns mer näringsämnen i broccolin än pastan alltså. Då undrar jag vilket som är näringsrikast, köttfärssås och spagetti eller samma köttfärssås med broccoli istället? Eller ja, man lassar ju i lite mer smör i köttfärssåsen till broccolin, vilket gör att jag äter mindre köttfärssås för jag blir snabbare mätt, tack vare det extra smöret.

Sant är dock att jag äter mindre, 3 ägg, lite majonnäs, stenbitsrom och några kräftstjärtar till frukost och jag behöver i princip bara lite middag på det… Jag dricker några koppar kaffe med smör och kokosfett som jag mixar krämigt, det smakar precis som kaffe och mjölk… Dessa ”bulletcoffee” gör att fetthalten för dagen kan hållas bra fast jag inte vräker på fett på maten.

Jaja, nu var det inte det jag skulle skriva om.

Det här med köttskatt verkar otroligt korkat, ska man ha köttskatt så kan man lägga den på klimatovänligt kött, och skattelätta ”bra” kött som gräsbetat. Det allra bästa hade nog varit att lägga en klimatskatt, att man får betala momssats efter klimatbelastning. Det skulle vara t ex hög skattekostnad på kött från nöt, uppfött på soyafoder/palmolja eller som på annat sätt belastar klimatet. Dock skulle det inte stanna där utan även att grönsaker, spannmål och andra matvaror skulle klimatsskattas.
Däremot skulle man skattelätta ekologisk mat, klimatvänlig mat och på så vis få människor att köpa mer klimatsmart mat. Gör den lite billigare och mer attraktionskraftig genom skattelättnad.

Det tror jag på, inte specifik köttskatt.