Etiketter

Nu tänker jag inte gå in på att det här inte är ekologiska ägg, det här inlägget kommer handla om hållbarhet och förvaring.

Idag kokade jag frukost på de här äggen, som ”gick ut” igår. Nu är det ju inte så att våra matvaror helt plötsligt blir en stinkande mögelhög dagen efter Bäst Före-datum utan det är just det som det visar, bäst före men absolut tjänlig som föda även efter bäst före-datum.

Jag tokhandlar alltid varor som ligger skyltade med ”kort datum”. Häromveckan köpte jag 5 kg spagetti för 25 kr, som var kort datum. De håller ju MINST ett år till! Torrvaror brukar ha en sk sista förbrukning ca 1 år efter bäst före-datum.

Tillbaka till äggen alltså…. På Livsmedelsverkets hemsida så framgår det att BF-datum är satt efter att man förvarar äggen i rumstemperatur. I en hönsägargrupp som jag är med i på Facebook, finns det många hönsägare som har haft äggen upp till 6 mån i kylen!
Med hjälp av datumet på den här kartongen så kommer jag lugnt ha äggen kvar i kylen tills skolorna slutar i mitten på juni. Inte ens då tror jag de är dåliga. Jag kan också säga att äggen är värpta den 19/3 då BF-datum sätts 28 dagar efter värpdagen.

Jag läste (hönsägargruppen) att 1 dag i rumstemperatur = 3 dagar i kyl…. MINST! Så kolla att alla ägg i kartongen har spetsiga änden nedåt så luftblåsan hamnar uppåt och så förvara dem i kartongen, då kan du säkertställa dig om funktionsdugliga ägg länge.
Min mataffär sålde ut påskäggen för 10 kr/12-pack så jag fick några kartonger för att utöka mitt förråd.

Nu tror jag du vet det om ägg som du behöver veta för att kunna utnyttja dina ägg optimalt istället för att kanske slänga fullt friska ägg. Just det, är du osäker, lukta på ägget, ett dåligt ägg luktar även på utsidan. Du kan också knäcka ägget i ett glas och lukta, men om ägget ser dåligt ut i glaset så lukta försiktigt, ruttna ägg är som en hästspark i näsan 😉

Källor:
Släng inte maten
Förvara maten rätt – Livsmedelsverket

Läs mer:
Äggskolan från Stjärnägg