Etiketter

På Facebook finns en grupp som heter ”Nätverket Stoppa Pedofilerna”.

Jag vill inte på något sätt skydda pedofiler eller på annat sätt främja för dem, absolut inte! Däremot finns det en tydlig skillnad på vad jag jag kan tycka är ett lämpligt straff och vad som egentligen är det lagliga straffet. Däremot känner jag att när de väl har fått en dom så är deras agerande offentligt och de får ta konsekvensen med att hängas ut på en facebook-grupp.

Igår gick gruppen ut med en länk om våldtäktsförsöken i Halmstad och folk gick genast igång med olika hot och beskrivningar med vad som borde göras med denna människa. Jag skrev genast att man löser inga lagproblem med våld och att använda våld mot förövaren är att sänka sig till förövarens nivå.

Faktiskt tycker jag att sådant resonemang är förkastligt! Oavsett vad en person har gjort är det inte upp till gemene man att prygla skiten ur hen, skjuta hen i knäskålarna osv. Gisses vad folk gjorde godtyckliga tolkningar av mig som person och vad jag egentligen skrev. Här är länk till inlägget som det hela handlar om

Jag har vänner som skrev i gruppen, de får tycka vad de vill så länge de accepterar att jag tycker att det de gjorde kanske inte var ett av deras genidrag kanske…

Problemet jag ser med det här beteendet är att man inte på några sätt hjälper polisen i arbetet, man ger dem bara mer arbete med ytterligare ett brott. Det är ju inte förövaren som blir bestraffad i en sådan händelse, för de tror väl inte polisen klappar dem på axeln och säger ”åh så dutti du va nu!”, oavsett om polisen tycker det var bra eller inte så sköter de ändå sitt jobb och det skrivs nog ganska snart en rapport på den som åsamkat förövaren kroppslig skada.

Om det nu ens är rätt person som har blivit misshandlad….

Ett annat problem är att folk bygger en mob alldeles för snabbt för saker som står på Facebook. ”Det stod på facebook, då måste det vara sant!”

Eller?

Jag skulle tro att det åtminstone då och då, trillar in bilder med texter som inte stämmer, utan är ren och skär hämnd, eller för att skada. Vem har inte delat vidare en efterlysning till exempel? Vet vi att syftet är det som efterfrågas?
Häromdagen såg jag efterlysning på ett gosedjur, med på bilden var barnet som tappat bort sitt gosedjur. Vet vi att det var så? Kan det ha varit så att någon ville ha tag i barnet som den inte borde ha tag i? Vet vi att barnet inte lever under skyddad identitet t ex?

Ett tydligt exempel var instagram-härvan för några månader sedan. Ryktet spred sig om vem som stod bakom instagram-kontot som hängde ut tjejer i Göteborg, utan några som helst sanningsenliga grunder. Problemet var dock att det var inte rätt person! En helt oskyldig tjej och hennes familj fick fly från sitt hem pga moben.

Är det sådant vi vill se hända? Bara för att folk skriver innan de tänker?