Men jag kommer börja med lågkolhydratkost istället. Ni anar att jag inte kommer ändra någonting eller? Helt rätt!

Precis som hen väcker ordet LCHF så otroligt mycket känslor att jag blir alldeles blek ibland. Om jag tackar nej till en kaka t ex så blir ofta folk jävligt provocerade! Why?

Ibland möts jag av ”hur kaaaan du ta det där, det är ju äckligt?”, men tror folk på fullaste allvar att jag äter nåt som är äckligt?! Jag har gjort det, alla dessa shaker, pulver och bars som smakar kartong och alldeles för jävligt illa, med det är helt ok tydligen?
Om man däremot får någon att smaka på en bulletkaffe (kaffe mixat med smör och kokosfett) eller en Äggmjölkslatte (kaffe/te/varmt vatten mixat med ägg, kokosfett, och en smaksättare som t ex kardemumma eller kakao) så har ingen klagat på smaken, den feta känslan i munnen är däremot en vanesak.

Jag upprepar mig en del från vad jag tidigare har skrivit men det behövs upprepas. Tyvärr.

Hur vi väljer att äta kan provocera vissa människor å det grövsta. Jag kan känna ibland ”stackare” om en väldigt överviktig som knökar sin kundvagn full med sk hälsoprodukter, men jag attackerar inte människan, jag ifrågasätter inte varför hen äter om hen gör utan helt enkelt ”det är hens val”.

Jag vill inte bli ifrågasatt, jag vill inte få ”sanningar” som Aftonbladet har skrivit om och som folk tror på, nedkörda i halsen. Aftonbladet vill sälja tidningar, inget annat.
Den senaste LCHF-bilagan som kom med Expressen eller Aftonbladet är så full med fel och felrekommendationer att de som ”jag ska testa och bevisa att det inte funkar” kommer att få rätt, det funkar inte så där.

Nu är det nya skällsordet 5:2, en sk diet som Aftonbladet också sprider en massa osanningar om. 5:2 går inte ut på att svälta kroppen. Svält har aldrig funkat som sk bantningsmetod! Du går ner i vikt, javisst, men till vilket pris på kroppen? och har du hållit vikten efteråt? Har det varit värt priset att gå hungrig?

Man fastar 2 dagar i veckan och oftast inte 2 dagar i rad. Fastandet ska vara flytande eller lätta måltider på under 500 kcal, lite missvisande med ordet fasta när man äter lätt, nåja, get the bigger picture…
De här dagarna kickar igång förbränningen av energireserverna och får lagrad energi att komma i omlopp. Övriga dagar äter man som man brukar, lågkolhydrat, GI, tallriksmodellen eller vad det nu kan vara.

Här är en bra förklaring tycker jag -> Jonas Bergqvist

Han beskriver mest periodisk fasta under ett dygn, men tar även upp 5:2. Jag testade under en längre tid 16:8, men fick inte ihop det med vardagen, 5:2 funkar bättre för mig. 16:8 innebär att man fastar under 16h och äter vanligt under 8h. Det fick förvisso ordning på mitt kvällssnaskande på nötter och grönsaker t ex, men jag hade problem att hålla tiderna.

Jag sorterar in människor i kategorierna ”de som vet” och ”de som inte vet” och ”de som inte vet men väldigt gärna vill tjafsa om det”.
De som gärna vill tjafsa om det och som på så vis visar sin okunskap med sina argument är de som gärna kallar ”LCHF:are” för lata och bantare. ”snöra på dig skorna och spring istället”. Nu är det så att många av alla sk LCHF-bloggar inbegriper även mycket träning, de jag följer tränar regelbundet och många gånger väldigt hårt. Visst finns det de som äter lågkolhydratkost och som inte tränar, men de är nog färre än de som äter tallriksmodell och inte tränar.
Lchf är inte bara äta sig till lägre vikt, utan det har fler bottnar än bara vikten. De som har tagit sig ner 30, 40, 50 kg i vikt, slutar inte bara för att de kommit ner i vikt! De fortsätter äta lågkolhydrat utav de andra orsakerna och positiva verkningarna. De blir piggare, deras värden är perfekta, deras kropp fungerar som den ska och de har blivit av med många problem, problem som många gånger inte beror på deras tidigare vikt utan pga deras kost.

Exempel på tjafsare som inte vet nåt (Om jag hade skrivit en kokbok baserad på kolhydrater så hade jag också sagt så, han har ju folk på sin sida också så klart)

Jag kryper inte under stol med att jag vill gå ner i vikt, jag skulle må bra av att komma ner några kilo pga dåliga knän osv. Däremot försöker jag komma ifrån tänket att gå ner i vikt och bli snygg. Snygg ska inte vara lika med smal (och där trillar feministen in i samanhanget) så nej, jag ÄR snygg och vill bli lite lättare för att kläderna ska sitta skönare och mina knän ska må bättre.
Jag äter lågkolhydrat för att behålla min hälsa (min övertygelse) och mina perfekta värden och för att må bra, det är det som oftast blir den primära grunden efter ett tag på lågkolhydrat – må bra.

Märker jag skillnad om jag äter kolhydrater?
Det kan du ge dig på! Jag kan bli bakfull av en påse smågodis t ex. Ni vet hur en bakfylla känns, seg, huvudvärk, torr i munnen osv…. så blir jag av godis.
Jag får halsbränna, jag får ont i leder, jag blir seg i huvudet och kroppen känns tung. Min mage ballar ur totalt och framför allt om jag äter bröd eller annat med gluten i, fy fasen! Nej, jag är inte glutenintolerant, det är kollat (förvisso bara med blodprov). Efter ett par dagar på strikt lågkolhydrat är jag av med alla problem.

Jag är inte den som försöker missionera ut lågkolhydratkost, men frågar man så får man svar, kommer man med felaktigheter så kommer jag också yttra mig.

Vill man fråga nåt är det helt ok. Tycker man att jag är dum i huvudet, det är också helt ok. Nu ska jag fortsätta dagens fastande och nej, jag är inte hungrig…..