När vi producerar vår egen mat så måste det nästan bli intimproducerat väl? Jag menar, det blir inte närmare än så…

I söndags slaktade vi ett gäng ungtuppar som mest sprang runt och skränade. Vi hade tänkt ta dem innan jul, men det blev inte av…
IMG_6294

Ankorna är lite förvånade över att tupparna verkar ha tappat huvudet och de ligger så still… #morbid
Den siste tuppen är på gång att tappa huvudet…

Det tog mig 2,5 timma från jag gick ut till att 5 tuppar ligger styckade och klara i kylen. Ont i ryggen fick jag men det blir så gott sedan…..

Jag funderade på vad jag skulle göra med tupparna men så idag tog jag tag i det hela, de hade vilat klart i kylen nu. Högt upp på önskelistan finns en kaklat rum med lite kylning. Hänga kaniner och höns i kylen är bedrövligt! Det blir så jäkla trångt

Jag startade med att koka hönsbuljong. Jag tog sådant som jag tycker om, morötter, charlottenlök, vitlök, salladslök, kantareller och chili och så satte jag igång. 2 skrov och lite extra kött från ett tredje åkte ner i grytan.
Jag småputtrade det i 3-4 timmar och så silade jag av det hela och frös in.

IMG_6352

Hönsbuljong utan ”fula” tillsatser och framför allt socker

Dagens middag blev en ”man tager vad man haver – gryta” där jag hade det som blev över till buljongkoket men jag körde på Karl Johansvamp istället för kantareller. Jag hade även i egenodlade örter och chili. Två av barnen åt så de storknade medan två bara petade i maten.

Ian tar 3:e portionen

Ian tar 3:e portionen

Dessutom hade jag en massa ben liggande, dem penslade jag med grillolja och kryddade innan de åkte in i ugnen, 150°C långkok, långt ner i ugnen. Så fick jag några middagar till i frysen…

10 tupplår i ugnen...

10 tupplår i ugnen…

Jag är rätt nöjd med dagen, förutom allt kött (ca 5 kg) som jag tog tillvara så plockade jag lite snygga fjädrar som ska säljas. Just nu ligger de i frysen för att eventuella löss/kvalster ska dö. Sedan kommer de läggas ut på t ex Etsy/shopen.

Jag önskar jag kunde ta tillvara mer och bättre, t ex göra korvskinn av tarmarna osv… men tid och ork…