Får jag lov att presentera en kamelkyss!
Jag har även sett benämningen barnmorska….

Kopierat från Wikipedia:

Menskopp (kallas även m-kopp och månadskopp) är ett mensskydd av silikon, latex eller plast som förs in i slidan och fångar upp menstruationsblodet. De menskoppar som går att få tag på i Sverige är flergångsprodukter och menskoppen är därför ett klimatsmart menskydd, men det finns även menskoppar som är förbrukningsvaror.

En skillnad jämfört med tamponger är att underlivets naturliga fukt inte sugs upp. Vissa kvinnor upplever minskade besvär från svampinfektioner med menskopp, andra får ökade besvär av urinvägsinfektioner under inlärningsfasen.

De återvinningsbara menskopparna är klockformade och viks innan de förs in i slidan. Väl inne vecklar de ut sig och skapar en tät försegling som hindrar läckage. Menskoppar ska sitta lågt i slidan, lägre än tamponger gör som man skjuter upp så långt det går.

Vid behov kan ett vattenbaserat glidmedel användas för att underlätta insättning. Observera att menskoppar av latex förstörs av oljebaserade glidmedel och vaselin. Menskoppar av silikon skadas av silikonbaserat glidmedel men inte av oljor.

Vid tömning måste förseglingen brytas innan koppen kan tas ut för att den inte ska orsaka obehag. Förseglingen bryts genom att man trycker på sidan av koppen, så att den kläms ihop och det undertryck som uppstått släpper.

För att man lätt ska få tag i koppen finns på flera modeller ett skaft på undersidan. Skaftet kan klippas av till lämplig längd. Om koppen hamnat högt upp kan den krystas ned med hjälp av underlivets muskulatur.

Menskoppen kan användas vid bad och simning, och behöver heller inte tas ut vid toalettbesök. Menskoppen kan bäras i upp till 12h mellan tömningarna. Det går alltså bra att sova med den.

De flesta kvinnor behöver en viss inlärningsperiod innan menskoppen fungerar perfekt.