– Många tycker att man ska vara en perfekt förälder, men det är fel. Vi ska vara människor med barnen – inte pedagoger. Man får faktisk bli förbannad på sin unge och man får faktiskt gråta framför sitt barn. Det är ju fantastiskt att man i dag snackar med sina ungar och berättar ”varför”, så lär man dem så mycket mer om livet, säger hon.

Den här kvinnan har skrivit böcker som har gett mig ”aha-upplevelser”, hon har fått mig att förstå att jag behöver inte eftersträva att bli en perfekt förälder, den perfekta föräldern är en myt och existerar inte.

Däremot strävan efter att bli en så bra förälder som jag kan bli skadar aldrig. Att utveckla sig och se till att förnya sina kunskaper skadar aldrig. Våra barn blir äldre, utvecklas, förändras och liksom på vårt jobb, så gäller det att hålla sig up to date men kunskapen.

Kunskapen består i det här fallet att följa vårt barns ålder. Inte fastna i gamla fotspår, försöka hitta verktyg där vi skapar en mindre konfliktfylld vardag för våra barn, kräva av oss själva att kunna be våra barn om ursäkt och sätta gränser.

Att ta till verktyg som Familjeverkstan är ett ypperligt sätt att få en nytändning i sitt föräldraskap, få ta del av hur andra gör, hitta nya vinklar att tackla problemen och få en mer betydelsefull relation med sitt barn.

Den förälder som aktivt arbetar med sitt föräldraskap, är mån om att vara så bra förälder som möjligt och som drabbas av dåligt samvete när de inser att ”det där var väl inte så konstruktivt”, ÄR så nära den där mytiska varelsen perfekt förälder som man bara kan komma.

Alla gör vi nåt som går under kriteriet ”dumt föräldraskap”, men so what? om vi gör vårt bästa för att ändra vårt beteende så har vi kommit långt! Att inse att man har kanter som måste slipas bort….

Så istället för att se ner på andra föräldrar om du tycker de gör nåt som du tycker är uppåt väggarna fel, ta kontakt och fråga om du får komma med tips om hur ska tackla problemet och hitta en jämnare väg runt problemet och till slut eliminera det helt, utan konflikt.

Hjälp istället för att boosta dig själv och tro att du är bättre, kanske du är det, kanske inte… men framför allt har du möjlighet att ge ett barn en drägligare tillvaro. Jag menar inte att du ska gå in och kritisera föräldern eller säga att de har fel, utan helt enkelt ”får jag hjälpa dig?”. Ett sådant beteende gör dig definitivt till en bättre människa!

Jag har definitivt ett stort problem som jag förvisso har kommit lång väg med men jag behöver komma mycket längre, och det är mitt humör. Jag har alltid varit medveten om det och jobbar aktivt varenda vaken minut med att tänka ett steg längre, att inte bli skogstokig och låta som en bandhund med rabies… Det ÄR svårt, men jag klarar det oftare än jag misslyckas i alla fall….

Vi har mycket enkla regler hemma;

  1. Man lyssnar
  2. Man talar sanning
  3. Man frågar först
  4. Man tjatar inte
  5. Man är rädd om varandra och andras saker
  6. Man plockar undan efter sig och andra om det behövs.

Tänk på att inte överbelasta ditt barn med för många och krångliga regler. Var alltid konsekvent och överös dem med kärlek! Det krävs inte så mycket mer än att le och se på dem när de kommer in i rummet, klappa dem på huvudet, smeka en kind i förbifarten, säga att du älskar dem, så ofta det känns bra. Förklara för dem när du varit arg att du inte älskar dem mindre för det, om du sagt något dumt så får du förklara att man säger dumma saker när man är arg och du menar det inte egentligen. Våga be ditt barn om ursäkt, våga sätta gränser och ev orsaka ett utbrott, även om det är mitt på Hemköp…. Avbryt handlingen och bär ut barnet om det uppför sig illa, men ge inte efter bara för att hålla god min. Man ser så många föräldrar idag som är rädda för sina barn, som inte våga göra dem upprörda osv.

Framför allt, glöm inte att uppmärksamma ditt barn, beröm det 5 gånger mer än du ger det kritik, ge ditt barn tid och ge det komplimanger för att de är de.