Etiketter

Det går liksom inte att komma ifrån, jag blir riktigt irriterad när jag ser små barn åka obältade i bilar.

Riktigt. Irriterad.

Det finns en mentalitet att ”sköt dig själv och skit i andra” och jag håller med, men det finns gränser för hur långt vi ska dra detta också!
Finns det t ex anledning att bry sig om vad andra äter? Nej, man behöver inte påpeka detta vare sig på nätet eller i affären, det faller inom SDS (sköt dig själv), vill en människa leva på chips och cola, men var så god, det är din hjärtinfarkt om 10 år. Vill en människa leva på lågkolhydrat, var så god, det är den människans eget val!

Det finns olika nivåer på hur och om vi ska bry oss, om djur, barn, vuxna och egendom misshandlas, skadas och förstörs så är det kanske dags att säga till. Jag kan inte vara tyst när ungar retar varandra på skolgården (bitska morsan slår till) och jag är både dryg och cynisk när någon förstör bara för att det är kul.

Jag kan däremot också med ett leende stå och hålla hissdörren för ett par pensionärer som ska fickparkera rullatorerna i hissen så att dörren går att stänga, och jag kan stå där länge och sedan önska en trevlig dag.
Jag kan också säga till barn på lekplatsen ”vad du kan klättra högt!” när deras egen mamma sitter och kollar Facebook på mobilen (jo, jag kan också göra det, jag blir uttråkad på lekplatser ;))

Under det här kriteriet – Bry dig om andra – faller just det här med barn i bilar. Jag brinner för att informera föräldrar om vad som händer när de vänder sina barn förtidigt och jag står för att jag anser att det finns inga ursäkter (nåja, en ursäkt kanske) att vända sina barn tidigt.
Framför allt! Det finns absolut inga som helst ursäkter till att köra 3 små barn till/från förskolan OBÄLTADE!!!! De är i storleken ”borde-sitta-bakåtvänd-eller-i-bältesstol” och de sitter helt obältade, vad jag har sett! Sitter de bältade (jag svär inte 100% på att de gör det) så sitter de ändå inte i avsedda stolar för ändamålet.

Lagen säger;

  • I Sverige har vi lag på att alla som åker bil ska använda bilbälte, både i framsätet och baksätet.
  • Barn som är kortare än 135 centimeter ska dessutom använda en särskild skyddsanordning, babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde.
  • Barn som är yngre än tre år får inte färdas i en personbil eller lastbil utan särskild skyddsanordning, annat än vid tillfällig färd under korta resor i taxi. Vid färd i taxi får barnet inte åka i framsätet.
Gör man inte detta och fastnar i en poliskontroll, så är det böter på 2500 kr och om jag inte minns fel så är det per barn, men det svär jag inte heller på, det var ett tag sedan jag kollade upp detta.
Uppdaterat 120118:
Jag har en kompis på Facebook som är polis, han kommenterade med följande:

‎2500 kr för första barnet sedan 50 % av resterande böter. Detta gäller alla typer av böter om du har gjort mer än en förseelse…

Jag har lust att bara ta tag i pappan och skaka om honom och fråga om hans barn betyder så lite för honom att han är beredd att offra dem redan i en krock på 50 km/h. Det räcker för att åsamka ett obältat barn seriösa skador.
Nästa gång jag ser honom så ska jag i alla fall, vänligt, fråga om de är obältade och hur han i så fall vet om vad som händer vid krock. Jag borde fan skicka efter brochyrer från NTF och stå vid lämning vid de olika förskolorna, för det är oftast till förskolan det slarvas.
Slarva med bilstolen/bältet i bilen och det är ditt barns liv du leker med, inte ditt eget….

Ta och titta på dessa två filmer, sök gärna fler på YouTube och fundera sedan ett varv till på om du ska vara tyst nästa gång du ser otänksamma människor köra sina barn obältade.

Annons