Uppdaterat 30/1, 16:38
Min insändare till Hallandsposten gick vidare, den landade på Barn- & ungdomsenheten och därifrån har jag fått det här svaret från kostekonomen:

”Tyvärr har det nog blivit ett missförstånd. Vi på barn- och ungdomsförvaltningen ställer inga krav på läkarintyg för specialkost.
Däremot finns det en blankett om specialkost som vi har utformat tillsammans med allegiläkare.
Denna är det viktigt att föräldrarna fyller i så att vi vet vad barnet inte tål.”

Såatteh… någonstans har det nog fattats beslut som inte nåt högre ort eller nåt, Frågan är bara varför. Men helt klart är att ingen av oss behöver lämna några läkarintyg.

———————————————————————-

Nu är jag så där redigt arg igen, jag ska försöka hålla mitt språkbruk på en nivå som speglar min ilska istället för att ”vråla” ut den. Jag kan dock inte lova att det inte kommer dofta svavel emellanåt ändå…

Here we go…

Vår familj skulle ju kunna döpas om till familjen Autoimmun. Vad är autoimmun sjukdom?

”Autoimmuna sjukdomar är villkor där det finns en störning i immunsystemet som kännetecknas av onormal produktion av antikroppar (autoantikroppar) riktas mot kroppens vävnader. Autoimmuna sjukdomar har ofta inflammation i olika vävnader i kroppen. ”

Vilka är då de autoimmuna sjukdomarna i familjen? 
Teskedsmamman har atopiskt eksem och laktosintolerans,
Teskedspappan har laktosintolerans, går på reumatismutredning och nedärver glutenintolerans (celiaki)
Teskedsbarnen har i varierande grad eksem, glutenintolerans och alla är laktosintoleranta.

Alla dessa tillstånd ovan är autoimmuna sjukdomar.

Varför är jag nu arg?
Jo, nu har kommunen beslutat att alla laktosintoleranta och glutenintoleranta  skall uppvisa läkarintyg varje termin!
(kan säkert vara fler autoimmuna sjukdomar och allergier som är berörda men jag vet inget om detta)

Ursäkta mig, men jag tror våra läkare har långt bättre saker att göra än att sitta och skriva intyg till våra barn, faktiskt!

En autoimmun sjukdom försvinner inte, laktosintolerans är en naturlig aspekt som uppträder tidigare än vad som är normalt, på vissa barn. Människan som däggdjur ska inte dricka mjölk som vuxen, alltså behövs inte längre laktasproduktionen. Norden är speciell med sitt mjölkdrickande, i Sverige räknar man med att ca 14% av befolkningen är primärt laktosintolerant. Personligen tror jag den siffran är mycket högre, men det är min åsikt.

Det är en gammal myt inom läkarevetenskapen att laktosintoleransen uppträder först i skolåldern, att yngre barn inte kan få laktosintolerans.

”Symtomen visar sig oftast mellan 3-10 års ålder.”

Jag har 3 barn som har fått sin diagnos mellan 2-3 års ålder. Nu är då båda föräldrarna laktosintoleranta varav en kraftigt. Även i nästa generation är laktosintolerans ett faktum. 3 av barnen är dessutom gentestade och med detta test (och ett gäng andra som jag inte kan namnet på) diagnoserade med laktosintolerans.

Ett barn är homozygot laktosintolerant, vilket innebär att han bär på genen från både mig och pappan, de andra är heterozygot. Detta innebär att i dagsläget räcker det för barnen att de dricker låglaktos/laktosfri mjölk, medan andra mejeriprodukter funkar, som t ex glass, grädde, smör, yoghurt och filmjölk. De har en liten egen laktasproduktion som gör att detta går, dock kommer den mest troligt helt att försvinna på det homozygota barnet. Teskedspappan kan inte äta något med laktos i egentligen, för då knasar hans mage ihop.

Laktasbrist (laktosintolerans)
Brist på enzymet laktas i tunntarmen gör att mjölksockret laktos inte kan brytas ner. Sockret fortsätter då till tjocktarmen där bakterier tar över. Följden blir vattentunn diarré, gaser, buller och magsmärtor.

Tror verkligen kommunen att vi som föräldrar har Münchausen By Proxy och springer till sjukvården och tar blodprov på blodprov och även gastroskopi och biopsi på magslemhinnan på våra barn, för att vi ska kunna köpa mjölk som är 5 kr dyrare per liter med gott samvete? Eller för att någon ska tycka synd om oss?
Sedan kan vi ju gå över till glutenintoleransen, de matprodukterna är i genomsnitt tre gånger så dyra som vanliga matvaror. Fram till 16 års ålder kan man få via sjukvården, ett gäng basprodukter. Allt utöver pasta, mjöl och bröd i olika former, så måste man köpa själv eller baka själv. Glutenintoleransen är också en sjukdom som absolut aldrig kommer växa bort på sonen.

Celiaki (glutenintolerans)Hos personer med celiaki triggar glutenprotein i vete, korn och råg igång en autoimmun reaktion i tunntarmen. Kroppens försvar förstör då det egna tarmluddet som tar upp näring. Celiaki är en autoimmun sjukdom som ska tas på allvar.Ärftligheten är hög och det finns en ökad risk för celiaki vid andra autoimmuna sjukdomar som diabetes, reumatism och sköldkörtelsjukdom.Tyvärr saknar många läkare dock kunskap om sjukdomen.

Har man en gång fått dignosen laktosintolerant eller glutenintolerant så är den legitim, det är ingenting som kommer ändra sig från år till år. Glutenintoleranta som har fått sin diagnos gör inga fler utredningar. Möjligtvis kan det förekomma blodprov för att kontrollera antikropparna i blodet men det ske aldrig någon förändring.
Kommer även barn med Diabetes 1 och Barnreumatism också behöva uppvisa läkarintyg? Någon som vet? Diabetes 1 är ju också en sjukdom som inte försvinner t ex. Ska alla barn med ADHD och Asperger också lämna intyg? De behöver ju också andra resurser som kostar pengar…
Tror verkligen kommunens beslutsfattare att alla undersökningar kommer att göras om? Det kommer ju bara ske ett par knapptryck för att skriva ut ett nytt intyg och så kommer det slösas pengar i massor på porto och värdefull arbetstid för läkarna. Personligen ska jag be läkarna skriva ut intyg utan datum, så kan jag själv skriva i datum inför varje ny termin så behöver jag inte belasta sjukvården för nåt så obota korkat som det här! Och jag hoppas läkarna går med på det för att de är kloka nog att se det idiotiska i det här påfundet!
Gluten och laktosintoleransinfon kommer från Svenska Celiakiförbundet, det är hit kommunens beslutsfattare ska vända sig i frågan!
 
Även insändare är skriven till Hallandsposten…
Och nu har jag även mailat barnkliniken (11:28)