Tänk dig att du har ett barn med diabetes Typ1. När barnet fyller 16 år så blir det fråntaget sitt insulin, insulinpenna och teststickor, Ni får nu själva gå till apoteket och köpa dessa saker till fullkostnadspris.

Tänk dig att du har ett barn med cp-skada, när barnet fyller 16 år får det lämna igen sin rullstol och ni tvingas köpa en ny själva.

Så är verkligheten för  alla de som har Celiaki. Det räknas som funktionshinder men du får inte ditt hjälpmedel bara för att det är mat. När du fyller 16 år försvinner dina livsmedelsförskrivningar och du får köpa ditt hjälpmedel själv.

Visst finns hjälpmedlet i de flesta affärer men det är 3 gånger så dyrt! Lägg till att du är laktosintolerant så är dina matkostnader 5 gånger så dyra som för människor som inte har celiaki och laktorsintolerans.

Du får ut på din försäkring för ditt funktionshinder, du får hjälpmedel så länge du är under 16 år, men sedan får du klara dig själv! Är det rimligt? Visst utgår det en ersättning på 1000-2000 kr om året, om du har lyckan att bo i rätt kommun. Dock får många ingenting alls!

Är det orimligt att de med Celiaki i alla fall kan få sin mat under högkostnadsskyddet om det inte går att fortsätta med uttagning av mat på livsmedelsförskrivning?

Om jag fick bestämma så hade de med det 2% funktionshindret Celiaki, fått saker som idag går på livsmedelsförskrivningen fortsatt få det under resten av sitt liv. I vårt fall så tar vi ut pasta, mjöl, husk, ströbröd och majsbröd, på förskrivning. Om jag hade orkat lite mer hade jag bakat ALLT i bröd-/kak- och bullväg själv till Ian. De bröd man köper är ok, men det man bakar själv är långt mer godare än det man köper!

Sedan är det saker som t ex frukostflingor, i Halmstad (LtHalland) ingår det inte flingor för barn i alla fall. Ska du ha flingor får du pröjsa 40kr för 375gr flingor (ex). Alla kan t ex inte äta Corn Flakes eftersom de innehåller kornmalt.Ska du ha kakor får du betala 30 kr för 8 st Ballerinaliknande kartongsmakande saker… eller baka själv….

Jag ställer mig oerhört frågande till varför just de med funktionshindret Celiaki inte får sin ”medicin/hjälpmedel” subventionerat som andra funktionshinder som t ex adhd? Ludde får alla hjälpmedel han behöver för resten av livet, det får inte Ian, han har förverkat halva sin ”levnadstid” av hjälpmedel. Om 8 År blir han fråntagen rätten att ha råd att må bra. Många med glutenintolerans äter ändå glutenprodukter för de har verkligen inte råd att köpa dessa 300% dyrare hjälpmedel och det ENBART för att deras hjälpmedel är MAT!

Är det ok om jag är arg?

Den här kostar i runda slängar 40 kr har jag för mig….