Etiketter

Det är en av kommentarerna som jag fick på mitt Facebook-inlägg om att Zara Larsson trätt en kondom på benet, inte foten, utan nästan halva benet!
Jag tyckte att det var genialiskt drag. Hur många konstiga ursäkter har man inte hört för att män ska få doppa lite eller slippa använda kondom….

zaraMin undran över hur många män som skulle börja gnälla, dröjde inte länge att uppfylla.

Zara är endast ”rebellisk” tonårstjej. Hennes tankar och åsikter är inte speciellt innovativa, de har redan förts fram och manifesterats tusentals gånger av tusentals andra människor.

”Endast” en rebellisk tjej? Bakom den här ”endast rebelliska” tjejen döljer sig en smart hjärna. Hon gör uppror mot skeva könsroller och kvinnans roll i samhället.
Varför skall hennes tankar och åsikter förminskas?

För ärligt talat, du man som gjorde detta inlägget, dina tankar och åsikter är inte speciellt innovativa, de har redan förts fram och manifesterats tusentals gånger av tusentals andra människor.

Samma människa tänker sedan bestämma för hela befolkningen att Zara inte är någon förebild, kan inte var och en få avgöra själv vem vi vill ha som förebild? Jag anser att hon är förebilder för säkert många yngre tjejer.
Vet jag att det är så? Nej
Tycker jag att det ska vara så? Ja
Är det jag som bestämmer att det ska vara så? Nej

Fast det gör inte henne till en förebild. Signe Bergman är ett exempel på en förebild.

Nu visste jag inte så mycket om Signe Bergman själv, men jag har länkat så du kan läsa om henne, det är rätt intressant läsning, jag tycker hon kan vara en bra förebild, men kanske inte den enda. Framför allt kanske hennes gärningar är svåra att implementera i dagens behov av kvinnligt engagemang.

Sedan dyker nästa geni upp i debatten

Alltså för att hon har trätt över en kondom på benet för att visa killarna att något inte är sant, är hon då alltså en bra feminist?
Komigen, XXXX har rätt, hon är en Rebellisk tonårstjej.. har inget emot Zara, men hon är precis som alla andra tonårsungdomar.. inget var speciellt med hennes inlägg.. hon är fortfarande ung och förvirrad precis som alla ungdomar i hennes ålder, svårt att bestämma sig vad man vill. Många tjejer i den åldern vill bara hitta på ett roligt inlägg att slänga upp på nätet för att visa upp sig själva så att säga, och inte bara tjejer även killar, men mest tjejer.

Frågan jag ställer då: Gör det henne till en dålig feminist? En bra feminist är någon (oavsett kön) som kängar till rådande ideal, myter och GÖR något!! Om det så bara är en bild på Instagram.
Sedan att förminska henne till en förvirrad, rebellisk, ospeciell tonårstjej som bara söker uppmärksamhet, tycker jag är småsint. Hon är 17 år, ja tonårstjej, hon står för sina åsikter och viker inte när folk försöker förminska henne. Det är starkt!

Den här killen har smart formulering:

Kan inte förstå på vilket sätt detta är feministiskt. För mig är hon i alla fall ingen feministisk förebild för att hon lagt upp den här bilden,,.

”För mig” är en perfekt formulering, du tycker inte hon är en feministisk förebild, FINE!! Din åsikt är din och du försöker inte pracka på den på någon annan, well done!
Du ger ändå andra utrymme för en egen åsikt.

Vi kan avsluta med en annan förvirrad, manlig, tonåring som är lite rebellisk

usch feminister :s