Etiketter

När vi var i England i oktober så slog det mig hur vänliga engelsmännen är! Förvisso fanns det en och annan surtant även där men över lag var bemötandet mellan främlingar vänligare. I Sverige känns alla så egoistiska, det är bara ”jag, jag, jag” hela tiden.
Ett exempel är när man har ett hinder på sin sida vägen när man kör, då ska den som har hindret på sin sida stanna och lämna företräde, men många gånger kör folk bara. Råkan man bli påsprungen på stan är det knappt folk säger förlåt eller på annat sätt uppmärksammar att ”hoppsan, det var inte meningen” utan man bara grymtar och flåsar vidare!

Man skäller på busschaufförer för de är sena, man skäller hit och dit och samhällsklimatet blir allt kallare. Allt är alltid någon annans fel och ”vem ska ta ansvar för det här?”.

Ta ditt eget jäkla ansvar!

Om du klantar till det i trafiken, bara ta böter och inse att du har gjort fel. Om du kör för fort och åker fast så är det inte synd om dig att stora stygga polisen kommer och tvingar dig att lätta på plånboken. Det är ditt eget fel! Man ser överallt hur det gnälls på polisen och att det är så dyrt osv med böter… Men följ lagarna då! Då behöver du inte betala böter!

Skaffar man barn får man själv se till att ta ansvar för det. Skolan ska inte uppfostra ditt barn, inte samhället heller! När barnet kommer till skolan ska det ha någon form av uppfostran. Skolan misslyckas sällan med barn, det är föräldrarna som brister i sin uppfostran av det. Alla barn begår sina egna misstag, det är det som de lär sig på, men mina barn får själva ta ansvar för det de gör, jag finns där att stötta och tipsa om lösningar, men aldrig någonsin att jag säger ”det skulle mitt barn aldrig göra” för jag vet att det finns massa saker jag aldrig trodde om dem som de gör ändå.

Jag är längt ifrån en perfekt förälder, jag anser att det finns inga perfekta föräldrar, alla gör nåt sk ”fel” med sina barn. Jag är den som glömmer saker. Jag glömmer ofta att kolla om barnen har läxor och vilka dagar de ska ha gympakläder med sig t ex. Däremot börjar ungarna själva ha mer koll på saker och ting. Ena sonen spelar fiol och nu har han satt sin mobil på ringning på torsdagmorgnar för han har tröttnat på att glömma fiolen när han har fiollektion. Bra initiativ!

Det var bara några exempel på vad vi själva får ta ansvar för…

När vi umgås ute bland folk i samhället så behöver du inte var så jäkla butter jämt! Springer du på någon så be om ursäkt! Du har gjort fel, inte den andre… ”Oj förlåt” och bjud på ett leende!
Le åt busschauffören, hen gör så gott hen kan med de medel de har till sitt förfogande. Är bussen sen finns det en orsak och det är sällan busschaufförens fel. Samma sak med tågvärdar, de försenar inte tåget för att jävlas med dig, de är också offer för omständigheterna, var trevlig!

Igår ringde jag TV4supporten för det hade blivit fel med mitt abonnemang på premium och det hade dragits dubbel avgift 3 mån. Jag blev så klart förbaskad men än sen, det var inte killen som svarade på supporten som gjort fel, utan jag var trevlig och förklarade läget. Vips var 3 mån återbetalade och problemet löst!

Så många gånger mina supportärenden är snabblösta och lösta som jag vill, med en ”leende” röst som förklarar läget och vänligt frågar varför det är så? När jag lackar ur och är grinig när jag ringer så blir det sällan en bra och snabb lösning.

Vi svenskar är så jäkla snabba på att tilldela ansvaret på någon annan, ”mitt barn har inte lärt sig klockan, vad tänker skolan göra åt det?”, vad tänker du själv göra? ”Vägarna är så hala, när tänker vägverket ta sitt ansvar och salta?”, vad tänker du själv göra? Bör du inte ta ansvar för hur du själv kör lite också?

Igår när jag var och handlade så lämnade personen framför mig kvar sin korg på hyllan vid bandet, och för mig är det en ganska respektlös sak att göra… Det är hänsynsfullt mot sina medmänniskor att underlätta för den som kommer bakom. Man kan sällan veta vad den personen har för problem som gör en sådan sak jobbig. Nu är det ingen stor sak att ta bort någon annans korg för mig, men för en god vän orsakar det mer värk än nödvändigt t ex. När man påpekar – med ett leende – ”skulle du vilja ta bort korgen efter dig?” och blir synad upp och ner och får ett ”ta bort korgen själv latmask” till svar, då blir jag lätt skrämd av hur människor är snabba att kasta skit istället för att vara vänliga mot varandra.

Alla kan vi göra misstag i samhället, alla kan vi ha en dålig dag, men att de flesta hela tiden skyller allt på andra är skrämmande! Det kostar inte på att vara lite vänlig och hjälpsam mot varandra!
Det är inte så svårt att bjuda på ett snabbt leende, men så är det så klart… att om man bjuder på ett grinigt ansikte och en grinig attityd, hur är man funtad om man väntar sig vänlighet tillbaka? Man får det man sänder ut?