Just nu cirkulerar kampanjen ”Vit Jul” på Facebook, jag gillar initiativet för jag tycker inte att barn ska behöva drabbas av vuxnas oförmåga med att umgås med alkohol, och att för den sakens skull bli as-plakat.

Det är med en klump i magen jag har besökt t ex byns Valborgsfirande och när klockan inte ens är 20:00 så står vuxna, ostadigt, med en öl i näven och barnet i andra…. Vi har oftast lämnat stället snart då det blir för influerat av alkoholen.

Men det är väl ungefär här jag pendlar om och i många människors ögon blir en dålig förälder.
Nej, jag tänker – återigen – inte fira en vit jul. I vår familj tar vi lite vinglögg innan maten, en julöl till maten och ett glas vin eller en whiskey på kvällen. Ingen blir full, ingen blir påverkad, ingen blir odräglig, aggressiv eller ovänlig.

Jag tror det blir ÄNNU mer fel om man firar en vit jul, men sedan super hjärnan i atomer vid midsommar. Jag tror inte många av de som proklamerar en vit jul är helvita i resten av livet. Jag känner att det är hyckleri att gå med i vit jul för det är ”barnens högtid” men att det sedan är okej att supa på andra helger eller högtider, därför avstår jag, jag kan mycket väl fira en vit jul men jag är ju inte alkoholfri i vanliga fall…..

Mina barn får se sin mamma och pappa dricka både öl, vin och en och annan whiskey, utan att det för den sakens skull blir superi eller att någon blir olycklig på något sätt.
Jag är av modellen att jag kan dra i mig en halv BiB utan att blinka, men då det har hänt sover barnen sedan länge. Mina barn får se vuxna som tar ett glas, umgås och har trevligt utan påtaglig eller ingen påverkan. Det är det jag vill förmedla till dom.

Jag kommer aldrig någonsin förbjuda mina barn något, jag tror att förbud enbart attraherar och skapar mer sug än vad som är tanken. Tänk själv, höll ni er verkligen undan saker som era föräldrar förbjöd er när ni var barn/tonåringar? Jag gjorde det inte….
Däremot så har framför allt min pappa visat mig vad ordet ”lagom” i sammanhang med alkohol betyder. Därav tror jag aktivt att det är vad jag såg honom göra som fick mig att inte vara den som låg i ett dike och kräktes, utan var den som en smula lullig, tog hand om vänner som inte var lika smarta.

Jag tycker alkohol glorifieras allt för mycket i sverige, på helgen ska man supa sönder hjärnan och skaffa sig skrumplever på en sittning. Lördag och söndag ska bedrivas bakfull och eländig, då har man haft en bra kväll. Att över huvudtaget yttra orden ”Nej tack, jag kör!” är nästan en skymf mot de som bjuder och att köra är tack och lov en okej ursäkt medan om man bara säger nej tack så ska det trugas!

Jag låter mina barn ha ett aktivt sägande i det jag dricker, kommer de och säger att de inte vill så låter jag det vara vid det, någon gång har de kommit och sagt att ”mamma, du är läskig” och där har jag gått över till vatten… Då hade jag ändå inte fått i mig särskilt mycket utan blivit bullrigt glad….

Jag dricker ofta och gärna ett glas vin, det tänker jag inte sticka under stol med. Dock blir jag aldrig full i deras närvaro, påverkad okej, men inte full… sedan tolkar vi ordet full olika.

Jag ser tydligt på mina barn att det jag säger till dom går in genom ena örat och ut genom andra, däremot kopierar de mitt beteende rätt rejält. Och kan jag visa dom måttfullhet med alkohol, så känner jag att jag är nöjd med det. Jag eftersträvar inte barn som av rädsla för represalier, döljer för mig att de dricker, hur många här har inte supit sig fulla och tror att deras föräldrar inte har märkt något? Eller som inte vågar gå hem?
Jag vill inte att mina barn hellre sover ute, eller på annat sätt hamnar i trångmål för att de tror att de ska få en massa straff och skäll om de kommer hem fulla, jag ser hellre att de kommer hem än att de ligger i ett dike och kräks. Mitt hem kommer även vara öppet för andra barn som har föräldrar som kommer ge dom skit för att de har druckit. Som sagt, jag ser hellre att jag har koll på dom än att de kräks i ett dike….

Därför avstår jag kampanjen Vit Jul, men jag anser inte att jag på något sätt förstör mina barns jul med ett glas vin… Inte de heller faktiskt… (frågade just)….

Jag bryr mig inte om någon dricker måttligt, eller inte alls… men det ska ske snyggt och utan att någon blir olycklig av det…

Länk till annat inlägg i samma ämne